Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šefčovič: EK podporí snahy vlády SR pri ozdravovaní verejných financií

Na snímke sprava minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák, premiér Robert Fico a minister financií Peter Kažimír počas stretnutia s viceprezidentom Európskej komisie Marošom Šefčovičom (vľavo) počas stretnutia v Bruseli Foto: TASR/Michal Svítok

Podpredseda EK priznal, že pohľad komisie na stav verejných financií na Slovensku je taký, že nevyhnutné opatrenia nie je možné odkladať na rok 2013, ale začať ich realizovať už v tomto roku.

Bratislava/Brusel 24. apríla (TASR) - Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič dnes po stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom ocenil skutočnosť, že slovenský premiér si hneď po tradičnej návšteve Prahy zvolil ako druhý cieľ svojej oficiálnej cesty sídlo inštitúcií Európskej únie.

Šefčovič na spoločnej tlačovej konferencii v Bruseli uviedol, že v mene EK si pozorne vypočul návrhy slovenskej strany o zákonoch a novelizáciách zákonov, ktoré sa v zrýchlenom tempe budú prijímať ešte v lete tohto roku.

"Mnohé z nich budú namierené do veľmi citlivej oblasti konsolidácie verejných financií a preto dialóg s Európskou komisiou bude veľmi potrebný," povedal Šefčovič. Dodal, že EK urobí maximum preto, aby stanoviská zo strany odborníkov EÚ, ale aj tie v politickej rovine, prichádzali na Slovensko čo najrýchlejšie, aby sa opatrenia novej slovenskej vlády mohli uviesť do praxe čo najrýchlejšie.

Podpredseda EK priznal, že pohľad komisie na stav verejných financií na Slovensku je taký, že nevyhnutné opatrenia nie je možné odkladať na rok 2013, ale začať ich realizovať už v tomto roku.

"Európska komisia bude v intenzívnej komunikácii s vládou Slovenskej republiky, už aj preto aby vláda dokázala tieto opatrenia správne nakalibrovať tak, aby boli spoločensky únosné a aby splnili svoj cieľ, ktorým je ozdravenie slovenskej ekonomiky," opísal pozíciu EK voči Slovensku jej podpredseda.

Šefčovič uviedol, že komisia oceňuje skutočnosť, že zložité opatrenia na ozdravenie verejných financií vláda robí na báze širokého sociálneho dialógu. Podľa neho je širší spoločný konsenzus pri takýchto rozhodnutiach potrebný a preto komisia považuje toto rozhodnutie vlády SR za krok správnym smerom.

Tu bude player


Brusel: R. Fico s M. Šefčovičom o otázkach zamestnanosti na Slovensku



Tu bude player