Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šefčovič: Témou Mníchovskej konferencii sú transatlantické vzťahy

Mike Pence. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov sú v Mníchove s veľkým očakávaním vnímané vystúpenia predstaviteľov novej americkej administratívy.

Brusel 17. februára (TASR) - Medzinárodnej bezpečnostnej konferencii, ktorá sa dnes začala v Mníchove, tento rok dominuje téma budúcnosti transatlantických vzťahov. Pre TASR uviedol to podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár v telefonickom rozhovore potvrdil, že tohoročné podujatie v Mníchove má veľmi nabitý program.



"Nikto nečakal pred troma mesiacmi, že hlavnou témou bude budúcnosť transatlantických vzťahov a budúcnosť NATO. To je veľká téma, ktorá tu rezonuje," odkázal Šefčovič z Mníchova.

Podľa jeho slov EÚ sa vo vzťahu k Spojeným štátom vždy snažila akcentovať, že transatlantické vzťahy sú mimoriadne dôležité pre svetovú stabilitu.

"Viackrát som zdôraznil, že Amerika nemá lepšieho spojenca ako zjednotenú Európu a že vidíme to aj na tom, aký vplyv to malo na celé povojnové obdobie," uviedol Šefčovič.

Podľa jeho slov sú v Mníchove s veľkým očakávaním vnímané vystúpenia predstaviteľov novej americkej administratívy.

Dnes popoludní mal vystúpiť minister obrany James Mattis, ktorý do Nemecka pricestoval po dvojdňovom rokovaní s ministrami obrany Severoatlantickej aliancie v Bruseli. V sobotu na konferencii vystúpi americký viceprezident Mike Pence. Ten z Mníchova odcestuje do Bruselu, kde ho v pondelok (20.2) očakávajú rokovania s predstaviteľmi európskych inštitúcií a s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktoré budú zamerané práve na kontinuitu americko-európskych vzťahov.