Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfka diplomacie EÚ začala cestu po Balkáne návštevou Čiernej Hory

Federica Mogheriniová. Foto: TASR/AP

Talianska predstaviteľka Európskej komisie vzala s poľutovaním na vedomie, že čiernohorská opozícia neprerušila bojkot práce parlamentu napriek jej prosbe, aby sa zúčastnila na slávnostnom zasadaní.

Podgorica 1. marca (TASR) - Podpora európskej integrácie musí stáť nad straníckymi záujmami, vyhlásila dnes na pôde čiernohorského parlamentu v Podgorici šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Stalo sa tak v reakcii na fakt, že kreslá opozičných zákonodarcov boli pri jej vystúpení opustené.

Hostka z Bruselu, talianska predstaviteľka Európskej komisie vzala s poľutovaním na vedomie, že čiernohorská opozícia neprerušila bojkot práce parlamentu napriek jej prosbe, aby sa zúčastnila na slávnostnom zasadaní, informovala tamojšia verejnoprávna televízia RTCG.

Demokratický front zasa písomne vyjadril nevôľu nad neochotou šéfky európskej diplomacie stretnúť sa s lídrami čiernohorskej opozície.

Federica Mogheriniová v Podgorici zdôraznila, že posolstvo, ktoré prináša, je jednoznačné - Európsku úniu zaujíma Čierna Hora a jej brány zostávajú otvorené pre krajiny celého regiónu. Regionálna spolupráca na západnom Balkáne má kľúčový význam pre celý európsky kontinent, podčiarkla.

Hostka, ktorú prijali v Podgorici aj tamojší najvyšší ústavní činitelia, pripomenula mladosť krajiny. Poukázala, že Čierna Hora sa stala nezávislým samostatným štátom v roku 2006 a v súčasnosti je už iba na krok od plnoprávneho členstva v Severoatlantickej aliancii (NATO), a pripomenula jej príspevok k medzinárodným vojenským operáciám.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku začala dnes štvordňovú okružnú cestu po krajinách západného Balkánu, v rámci ktorej navštívi v nasledujúcich dňoch aj Bosnu a Hercegovinu, Macedónsko, Srbsko a Kosovo.