Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Šéfka diplomacie KĽDR: Sme pripravení privítať Putina v Pchjongjangu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin(vľavo) si podáva ruku so severokórejskou ministerkou zahraničných vecí Čche Son-hui pred ich stretnutím v Kremli v Moskve 16. januára 2024. Foto: TASR/AP

Čche Son-hui počas uplynulého týždňa navštívila Rusko, kde sa stretla s Putinom aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Pchjongjang 21. januára (TASR) - Šéfka severokórejskej diplomacie Čche Son-hui v nedeľu uviedla, že Severná Kórea je pripravená privítať ruského prezidenta Vladimira Putina na návšteve Pchjongjangu. Ten zároveň podľa nej vyjadril ochotu čoskoro prísť. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"(Severokórejská) vláda srdečne pozýva prezidenta Putina na návštevu Pchjongjangu a je pripravená privítať tohto najbližšieho priateľa kórejských obyvateľov," uviedla Čche Son-hui vo vyhlásení.

Putin zároveň podľa daného vyhlásenia vyjadril "ochotu čoskoro Severnú Kóreu navštíviť". Rusko tiež vyjadrilo KĽDR "hlbokú vďaku... za plnú podporu a solidaritu s ruskou vládou a obyvateľmi v súvislosti so špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine", ako ruskí predstavitelia nazývajú ruskú inváziu na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022.

Čche Son-hui počas uplynulého týždňa navštívila Rusko, kde sa stretla s Putinom aj s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko posilnilo svoje väzby na KĽDR a ďalšie krajiny, ktoré sú znepriatelené so Spojenými štátmi, vrátane Iránu. Tieto vzťahy však na Západe vyvolávajú obavy.

Washington a Kyjev zároveň v januári obvinili Rusko z použitia severokórejských balistických striel na Ukrajine.