Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Šéfka Medzinárodného výboru Červeného kríža navštívi Moskvu

Na snímke zahmlené Červené námestie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Spoljaricová sa stala šéfkou MVČK vlani v októbri a počas dvojdňovej návštevy sa má stretnúť s ruskými vládnymi predstaviteľmi a tímom Červeného kríža v Moskve.

Ženeva 18. januára (TASR) - Nová riaditeľka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová navštívi tento týždeň Moskvu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na MVČK. Vlani v decembri už navštívila vojnou zničenú Ukrajinu.

Cieľom Spoljaricovej návštevy je podľa vyhlásenia MVČK "diskutovať o naliehavých humanitárnych otázkach" vrátane umožnenia pravidelného prístupu k vojnovým zajatcov a humánneho zaobchádzania s nimi.

"MVČK je pripravený byť na žiadosť oboch strán neutrálnym sprostredkovateľom pri výmene väzňov, ako aj pri akejkoľvek inej humanitárnej iniciatíve," uviedol MVČK.

Spoljaricová sa stala šéfkou MVČK vlani v októbri a počas dvojdňovej návštevy sa má stretnúť s ruskými vládnymi predstaviteľmi a tímom Červeného kríža v Moskve.

Hovorkyňa MVČK Jennifer Sparksová presný termín návštevy neposkytla, uviedla len, že sa uskutoční "neskôr". Takisto neposkytla podrobnosti o tom, s ktorými vládnymi predstaviteľmi sa Spoljaricová v Moskve stretne, ani to, či je medzi nimi aj ruský prezident Vladimir Putin.

Počas decembrovej misie na Ukrajine sa Spoljaricová stretla s tamojšími vládnymi predstaviteľmi, ukrajinskou pobočkou Červeného kríža, so združeniami rodín vojnových zajatcov, aj s obyvateľmi, ktorí trpia ozbrojeným konfliktom, pripomenul MVČK.