Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Šéfka Medzinárodného výboru Červeného kríža pricestovala do Gazy

Palestínčania vysídlení v dôsledku izraelského bombardovania pásma Gazy sa v pondelok 4. decembra 2023 zhromažďujú v stanovom tábore v Rafahu na juhu pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Opakujem našu naliehavú výzvu na ochranu civilistov v súlade s normami o vedení vojny a na neprerušované dodávky pomoci, napísala Mirjana Spoljaričová na sociálnej sieti X.

Ženeva 4. decembra (TASR) - Prezidentka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaričová v pondelok oznámila, že pricestovala do vojnou zmietaného Pásma Gazy a upozornila, že utrpenie obyvateľov v tejto palestínskej enkláve je "neznesiteľné". TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Opakujem našu naliehavú výzvu na ochranu civilistov v súlade s normami o vedení vojny a na neprerušované dodávky pomoci,"
napísala Spoljaričová na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Ako dodala, zadržiavaní "rukojemníci musia byť prepustení a MVČK musí byť umožnené, aby ich mohol bezpečne navštíviť," cituje AFP.

Palestínske militantné hnutie Hamas cez víkend vyhlásilo, že neprepustí ďalších rukojemníkov, kým Izrael neoslobodí všetkých palestínskych väzňov a neobnoví prímerie v Pásme Gazy.

V piatok ráno vypršala v Pásme Gazy platnosť prímeria medzi Izraelom a Hamasom po tom, ako sprostredkovatelia nedokázali vyrokovať ďalšie predĺženie pokoja zbraní. Obe znepriatelené strany sa navzájom obviňujú z kolapsu dohody o prímerí, ktorá vstúpila do platnosti v piatok 24. novembra a bola dvakrát predĺžená.

Počas týždňového prímeria Hamas pustil na slobodu 105 rukojemníkov - žien a detí, výmenou za to, že Izrael prepustil zo svojich väzníc 240 Palestínčanov vrátane žien.