Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéfka Snemovne v Austrálii odstúpila kvôli podozrivým výdavkom

Bronwyn Bishopová, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Bishopová čelí neľútostnej kritike od júna, keď sa zistilo, že minula vyše 5000 austrálskych dolárov na prenájom vrtuľníka, s ktorým podnikla 80-kilometrov dlhý let.

Sydney 2. augusta (TASR) - Predsedníčka austrálskej Snemovne reprezentantov Bronwyn Bishopová odstúpila z funkcie po obvineniach, že peniaze daňových poplatníkov použila na márnotratnú a nepotrebnú cestu. O jej odstúpení informoval dnes austrálsky premiér Tony Abbott s tým, že vláda preskúma nároky poslancov.

Bishopová čelí neľútostnej kritike od júna, keď sa zistilo, že minula vyše 5000 austrálskych dolárov na prenájom vrtuľníka, s ktorým podnikla 80-kilometrov dlhý let. Smerovala na golfové ihrisko, kde sa konala zbierka pre jej vládnucu Liberálnu stranu Austrálie, uviedla agentúra AP.

Bishopová sa ospravedlnila za to, čo nazvala "smiešnymi" výdavkami a peniaze vrátila. Kontrola jej ďalších cestovných výdavkov však pokračovala. Úrady skúmali aj tvrdenia, že použila peniaze na cestu na svadbu. K tomu Bishopová povedala, že tieto výdavky takisto splatí.

Miestny denník Daily Telegraph dnes napísal, že Bishopová za posledných päť rokov minula vyše 260.000 dolárov z peňazí daňových poplatníkov za rozvážanie sa v rôznych autách vrátane limuzín so šoférmi.