Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Srbský politik, odvolaný pre sexistické poznámky, bude šéfom tajných

Bratislav Gašič, archívne fiti, Foto: TASR/AP

Bratislav Gašič ako minister obrany vyvolal rozhorčenie verejnosti potom, ako si pred ním v decembri 2015 pokľakla novinárka z televízie B92, aby pri rozhovore s politikom nebola v zábere kamier.

Belehrad 22. mája (TASR) - Bývalý minister obrany Bratislav Gašič, ktorého odvolali z funkcie pre sexistické poznámky voči novinárke, sa stane novým riaditeľom srbskej tajnej služby, Bezpečnostno-informačnej agentúry (BIA). Oznámil to dnes srbský premiér a budúci prezident Aleksandar Vučič.

"Gašič bude šéfom BIA práve preto, že rok a pol nemal žiadnu funkciu. Pritom sme počuli desať horších poznámok od niektorých, ktorých vy podporujete, a ani sa za to neospravedlnili. Je Bratislav Gašič odborník? Áno, má moju absolútnu dôveru!" povedal dnes srbský premiér pre srbský denník Kurir.

Bratislav Gašič ako minister obrany vyvolal rozhorčenie verejnosti potom, ako si pred ním v decembri 2015 pokľakla novinárka z televízie B92, aby pri rozhovore s politikom nebola v zábere kamier. Politik jej správanie komentoval vetou: "Mám rád takéto novinárky, ktoré si tak ľahko kľaknú." Vučič ho potom na nátlak novinárov odvolal z funkcie, pripomína agentúra AP.

Samotný Gašič, ktorý patrí k najbližším spolupracovníkom srbského premiéra, bol presvedčený, že jeho odvolanie presadili západné krajiny v súvislosti s jeho proruskými názormi.

Gašičov nástup do prestížnej funkcie riaditeľa BIA musí ešte potvrdiť srbská vláda. Oficiálne ho potom do nej vymenuje srbská Rada pre národnú bezpečnosť.