Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéfovi americkej extrémistickej skupiny zakázali vstup do Schengenu

Ilustračné foto Foto: TASR

Think-tank NPI, založený v roku 2005, patrí v USA medzi organizácie blízke rasistom, ktorí hlásajú nadradenosť bielej rasy.

Varšava/Alexandria 22. novembra (TASR) - Šéfovi americkej extrémistickej organizácie National Policy Institute (NPI) Richardovi Spencerovi úrady podľa poľskej agentúry PAP zakázali na nasledujúcich päť rokov vstup na územie 26 európskych krajín ležiacich v schengenskej zóne.

Spencerovi vstup na územie Schengenu zakázali už v minulosti na tri roky po tom, ako ho v roku 2014 zadržali v Maďarsku. Samotný šéf NPI v stredu agentúre AP povedal, že doposiaľ nedostal nijaký vládny dokument potvrdzujúci tento údajný zákaz. Uviedol však, že ak sa tak stane, bude proti nariadeniu protestovať.

Spencer ďalej AP povedal, že zrušil svoje plány navštíviť tento mesiac poľskú metropolu Varšava, kde sa mal zúčastniť na krajne pravicovej konferencii. Rozhodol sa tak podľa vlastných slov po tom, ako v médiách zaregistroval správy, podľa ktorých sa poľská vláda vyhrážala, že ho do krajiny nevpustí.

Think-tank NPI, založený v roku 2005, patrí v USA medzi organizácie blízke rasistom, ktorí hlásajú nadradenosť bielej rasy. Samotný Spencer je popularizátorom termínu alt-right (alternatívna pravica), ktorý sa používa na označenie hnutia voľne kĺbiaceho rasistické, antisemitské a protiimigračné názory.