Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie Maďarska a Nórska:Treba zreformovať a posilniť NATO

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

P. Szijjártó zdôraznil, že Nórsko je veľmi dôležitým partnerom Maďarska v oblastiach obrany a energetickej spolupráce.

Budapešť 22. februára (TASR) - Postoje Maďarska a Nórska v oblasti bezpečnostnej spolupráce sú totožné: teraz, keď sa v Európe zhoršila bezpečnostná situácia, je dôležité, aby Severoatlantická aliancia bola zreformovaná a posilnená, vyhlásila šéfka nórskej diplomacie Ine Marie Eriksenová Söreideová v piatok v Budapešti po schôdzke s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó zdôraznil, že Nórsko je veľmi dôležitým partnerom Maďarska v oblastiach obrany a energetickej spolupráce. Síce v niektorých otázkach majú tieto krajiny podľa jeho slov rôzne postoje, nebráni to však úzkej spolupráci v zásadných otázkach. Szijjártó podčiarkol, že ide o spojencov v rámci NATO.

Maďarský minister pripomenul, že vnútorný telekomunikačný systém maďarským ozbrojeným silám dodáva spoločnosť, v ktorej je majoritným vlastníkom nórsky štát. "Maďarsko tento rok plánuje nakúpiť ešte 860 vysielačiek, čím počet telekomunikačných zariadení z Nórska dosiahne 4600," dodal Szijjártó.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach