Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacie Mexika a USA sa stretli ohľadom migračnej krízy

Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obe krajiny sa snažia nájsť spôsob, ako zvládnuť tisíce stredoamerických migrantov, ktorí táboria na spoločnej hranici - vlády chcú nájsť krátkodobé aj dlhodobé riešenie.

Washington 3. decembra (TASR) - Nový mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard sa v nedeľu stretol vo Washingtone so šéfom americkej diplomacie Mikeom Pompeom na "priateľskej" schôdzke v období napätia vyplývajúceho z migračnej krízy na spoločnej hranici oboch štátov.

Rozhovory nasledovali deň po tom, čo sa Andrés Manuel López Obrador ujal úradu ako nový mexický prezident, pripomenula v pondelok tlačová agentúra AFP.

"Priateľský rozhovor bol prvým krokom k dlhodobému, trvalému porozumeniu medzi Mexikom a USA," napísal Ebrard na Twitteri.

"Ďakujem mu za jeho postoj a rešpekt voči novej administratíve prezidenta Lópeza Obradora," dodal Ebrard.

Pompeo a Ebrard v nedeľu diskutovali o "spoločnej úlohe zaoberať sa v mene budúcnosti spoločnými výzvami a príležitosťami", uviedla vo vyhlásení hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Heather Nauertová.

Obe krajiny sa snažia nájsť spôsob, ako zvládnuť tisíce stredoamerických migrantov, ktorí táboria na spoločnej hranici - vlády chcú nájsť krátkodobé aj dlhodobé riešenie.

Americký prezident Donald Trump vyvíja na Lópeza Obradora tlak, aby prijal dohodu, na základe ktorej by držal v Mexiku migrantov žiadajúcich o azyl v USA, kým budú ich žiadosti v Spojených štátoch spracované.

Mexický minister Ebrard minulý týždeň vyhlásil, že by rád videl akýsi druh "Marshallovho plánu", ktorý by pomohol rozvoju v Salvádore, Guatemale a Hondurase, odkiaľ najnovšia vlna migrantov pochádza. Tento plán by bol podobný tomu, prostredníctvom ktorého Spojené štáty pomohli obnoviť Európu po druhej svetovej vojne.

Ebrard dodal, že takýto plán pomôže znížiť počet migrantov utekajúcich pred násilím a chudobou vo svojich domovských krajinách a putujúcich celé týždne do USA.