Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií EÚ podporili perspektívu Bosny a Hercegoviny

Ľudia pred bosnianskym parlamentom v Sarajeve.
Archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí EÚ na zasadnutí v Luxemburgu vyjadrili poľutovanie nad tým, že politická rétorika z uplynulých rokov spomalila tempo reforiem a ovplyvnila celkovú politickú klímu v krajine.

Brusel/Luxemburg 16. októbra (TASR) - Európski diplomati dnes opätovne podporili európsku perspektívu Bosny a Hercegoviny ako jednotnej a zvrchovanej krajiny.

Ministri zahraničných vecí EÚ na dnešnom zasadnutí v Luxemburgu zároveň vyjadrili poľutovanie nad tým, že politická rétorika z uplynulých rokov spomalila tempo reforiem a ovplyvnila celkovú politickú klímu v krajine.

Rada EÚ pre zahraničné veci v oficiálnom komuniké privítala pokračujúcu prítomnosť operácie Althea. Táto operácia je súčasťou komplexného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny a zapadá do celkovej mozaiky stabilizačných cieľov EÚ v regióne západného Balkánu. Vznikla v decembri 2004 transformáciou zo stabilizačnej operácie NATO SFOR, ktorá v krajine pôsobila v rokoch 1997-2004.

Ministri zahraničných vecí potvrdili pripravenosť Únie pokračovať pod obnoveným mandátom OSN vo výkonnej vojenskej úlohe operácie Althea zameranej na podporu snáh vládnucich orgánov Bosny a Hercegoviny udržiavať bezpečnosť v krajine.