Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéfovia diplomacií EÚ podporili v Bruseli jadrovú dohodu s Iránom

Brusel - Zľava francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel a britský minister zahraničných vecí Boris Johnson počas tlačovej konferencie po ich stretnutí s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom v Bruseli 11. januára 2018. Foto: TASR/AP

Boris Johnson označil predmetnú dohodu za v súčasnosti najlepší spôsob, ako zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň.

Brusel 11. januára (TASR) - Európska únia naďalej podporuje dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorú spochybňuje americký prezident Donald Trump. Na štvrtkovom stretnutí v Bruseli sa na tom zhodli šéfovia diplomacií troch európskych mocností a EÚ, ktorí v Bruseli rokovali s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom.

"V súčasnosti neexistuje nič, čo by spochybňovalo dodržiavanie dohody zo strany Iránu," vyhlásil po skončení schôdzky šéf francúzskej diplomacie Jean-Yves Le Drian. Zároveň vyzval všetky strany dohody, vrátane USA, aby ju rešpektovali, informovala agentúra DPA.

Na stretnutí sa zúčastnili aj jeho rezortní kolegovia z Británie (Boris Johnson) a Nemecka (Sigmar Gabriel), ako aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Tá vyjadrila presvedčenie, že jadrová dohoda "funguje a plní svoj hlavný cieľ", teda zaistenie globálnej bezpečnosti a zamedzenie pretekov v jadrovom zbrojení na Blízkom východe.

Boris Johnson označil predmetnú dohodu za v súčasnosti najlepší spôsob, ako zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň.

Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli v roku 2015 k prelomovej dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe boli zmiernené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program.

Americký prezident Trump, ktorý jadrovú dohodu s Iránom ostro kritizuje, má do piatku rozhodnúť, či predĺži opatrenie, ktorým sa pozastavujú rozsiahlejšie sankcie USA voči Teheránu. Podľa zdrojov z americkej administratívy Trump tento raz ešte uvedené opatrenie potvrdí, avšak zároveň prijme cielené sankcie voči vybraným iránskym firmám a občanom.