Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rezorty diplomacie Francúzska a USA odsúdili raketové testy Iránu

Šéf americkej diplomacie John Kerry, archívne foto Foto: TASR

Svetové mocnosti na potrestanie Iránu za jeho nedávne testy balistických rakiet vyzval dnes tiež Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Paríž 13. marca (TASR) - Francúzska diplomacia pripúšťa možnosť európskych sankcií voči Iránu v reakcii na minulotýždňové skúšobné odpálenie dvoch balistických striel, píše agentúra AP.

"Pokiaľ to bude nevyhnutné, prijmeme sankcie," oznámil šéf rezortu diplomacie Jean-Marc Ayrault na tlačovej konferencii po parížskom rokovaní s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerry a ďalšími európskymi rezortnými partnermi z Nemecka, Veľkej Británie a Talianska.

Kerry sa domnieva, že Teherán odpálením rakiet porušil rezolúciu OSN a Irán sa podľa neho môže stretnúť s uvalením ďalších sankcií tak, ako tomu bolo v reakcii na predchádzajúce raketové testy. Tieto skúšky sú podľa neho porušením dohovorov Bezpečnostnej rady OSN, pretože rakety dosiahnu ďalej, než je povolené. "Od toho bodu predstavujú potenciálnu hrozbu pre krajiny nachádzajúce sa v regióne a ďalej," konštatoval v Paríži.

Svetové mocnosti na potrestanie Iránu za jeho nedávne testy balistických rakiet vyzval dnes tiež Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podľa slov izraelského premiéra Irán raketovými testami porušil rezolúcie OSN.

Teherán však tvrdí, že jeho testy neporušili žiadne rezolúcie ani jadrovú dohodu s mocnosťami.

Irán tento týždeň uskutočnil skúšku dvoch balistických rakiet, ktoré boli vypálené na cieľ vzdialený približne 1400 kilometrov. Informovala o tom agentúra FARS, podľa ktorej išlo o rakety typu Kádir-H a bol na nich nápis "Izrael musí byť zničený".