Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

V Senáte sa v Klausovej neprítomnosti diskutovalo o jeho amnestii

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Časť senátorov sa už obrátila na ústavný súd so žiadosťou, aby zrušil aspoň najproblematickejšiu časť amnestie.

Praha 21. februára (TASR) - Dejiskom verejnej diskusie o kontroverzne vnímanej novoročnej amnestii prezidenta ČR Václava Klausa bol dnes pražský Senát. Nechýbali na nej vedúci predstavitelia českej justície, vrátane ministra spravodlivosti Pavla Blažka a najvyššieho štátneho zástupcu Pavla Zemana.

Samotný prezident ani jeho spolupracovníci však medzi senátorov neprišli. Senátor Miroslav Antl informoval prítomných, že všetci sa ospravedlnili. "Prezident nám odkázal, že to snáď nemyslíme vážne. Že nepredpokladá, že by sa niekto touto témou vážne zaoberal", uviedol Antl podľa portálu Lidovky.cz.

Podľa Blažka "amnestia nikomu život nezničila". Osobne zmenu ústavy nepodporuje, aj keď priznal, že o tom rozhoduje Poslanecká snemovňa a Senát.

Iný názor prezentoval ústavný sudca Jan Musil, podľa ktorého by zmena ústavy mohla priniesť iný pohľad na amnestiu. Osobne sa domnieva, že silný odpor verejnosti súvisel s faktom, že rozhodnutie o amnestii vzišlo v podstate iba z Pražského hradu. "Vďaka amnestii došlo k dekriminalizácii bez toho, aby sa na tom dohodol parlament alebo iný legitímny orgán," konštatoval a dodal, že riešením by mohlo byť prenesenie zodpovednosti za amnestiu z prezidenta na parlament. "Tak, ako to funguje napríklad v Nemecku," poznamenal.

Na galérii, vyhradenej pre verejnosť, nechýbal počas verejného hearingu v Senáte ani protikorupčný aktivista z Nadačného fondu proti korupcii, miliardár Karel Janeček. Jeho meno sa spája s výzvou senátorom, aby v súvislosti s amnestiou zvážili podanie žaloby na hlavu štátu pre velezradu. Tento návrh podpísalo medzičasom 18 senátorov. Na to, aby sa ním zaoberal Senát, chýba ešte deväť podpisov.

Časť senátorov sa už obrátila na ústavný súd so žiadosťou, aby zrušil aspoň najproblematickejšiu časť amnestie.

Návrh Mestského súdu v Prahe na zrušenie celej prezidentskej amnestie už ústavní sudcovia zamietli.