Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Senát na Floride pripravuje sprísnené zákony o strelných zbraniach

Páchateľ Nikolas Cruz (uprostred) počas vypočutia pred súdom v americkom meste Fort Lauderdale na Floride 19. februára 2018. Cruz je obžalovaný zo zabitia 17 ľudí a 17 zranených počas streleckého útoku na strednej škole Marjory Stoneman Douglasovej vo floridskom meste Parkland, ktorú jedného času navštevoval. Foto: TASR/AP

Floridský Senát zvažuje rozsiahly súbor opatrení, medzi ktorými je aj poskytovanie vyšších príspevkov z verejných peňazí na programy duševného zdravia v školách.

Parkland 20. februára (TASR) - Americký republikánsky politik a nastupujúci predseda Senátu v štáte Florida Bill Galvano v pondelok oznámil, že floridská horná komora parlamentu pripravuje rozsiahly balík sprísnených zákonov týkajúci sa strelných zbraní. Opatrenia budú nasledovať po tragickom streleckom masakri na strednej škole vo floridskom meste Parkland.

V legislatíve sú aj nové vekové obmedzenia pre nákup strelných zbraní; zákaz mechanizmov meniacich poloautomatickú zbraň na plnoautomatickú (tzv. bump stock), ktoré umožňujú zvýšenie rýchlosti streľby; a možnosť vydať súdne nariadenie zakazujúce určitej osobe vlastniť strelnú zbraň či náboje.

Na strednej škole Marjory Stonemanovej-Douglasovej vo floridskom Parklande zastrelil 14. februára jej bývalý študent, 19-ročný Nikolas Cruz, 17 ľudí. Do areálu prišiel vyzbrojený aj plynovou maskou, dymovými granátmi a veľkým množstvom zásobníkov s nábojmi. Masaker je najkrvavejšou streľbou v škole na území USA za posledných päť rokov. Cruza už obvinili zo 17 úkladných vrážd.

Floridskí zákonodarcovia si prišli osobne pozrieť budovu školy, kde ku krviprelievaniu došlo.

Floridský Senát zvažuje rozsiahly súbor opatrení, medzi ktorými je aj poskytovanie vyšších príspevkov z verejných peňazí na programy duševného zdravia v školách a poskytnutie väčších právomocí polícii zadržiavať osoby, ktoré sú pokladané za nebezpečenstvo pre seba samých.