Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Senát schválil nomináciu Barrettovej na sudkyňu najvyššieho súdu

Americký prezident Donald Trump a Amy Coneyová Barrettová stoja na balkóne po tom, čo zložila prísahu do rúk Clarenca Thomasa krátko po jej zvolení za sudkyňu najvyššieho súdu 26. októbra 2020 vo Washingtone. Americký Senát v pondelok definitívne schválil nomináciu Amy Coneyovej Barrettovej na post sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov. Informovala o tom televízia CNN. Za potvrdenie nominácie Barrettovej hlasovalo 52 senátorov a 48 bolo proti. Foto: TASR/AP

Trump ju nominoval ako náhradu liberálky Ruth Ginsburgovej, ktorá zomrela 18. septembra vo veku 87 rokov.

Washington 27. októbra (TASR) - Americký Senát v pondelok definitívne schválil nomináciu Amy Coneyovej Barrettovej na post sudkyne Najvyššieho súdu Spojených štátov. Informovala o tom televízia CNN.

Za potvrdenie nominácie Barrettovej hlasovalo 52 senátorov a 48 bolo proti. Republikáni majú v Senáte väčšinu v pomere 53:47.

Susan Collinsová, senátorka zo štátu Maine, ako jediná republikánka hlasovala proti vymenovaniu Barrettovej. Agentúra AP si všíma, že vôbec prvýkrát v modernej histórii krajiny nezískal kandidát jediný hlas od menšinovej strany v Senáte.

Demokrati protestovali v Senáte celú noc. Proti hlasovaniu vystupovali aj z dôvodu, že sa konalo len osem dní pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Krátko po svojom schválení Senátom zložila Barrettová v Bielom dome vo Washingtone prvú, slávnostnú prísahu.

Po jej zložení v prítomnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa Barrettová sľúbila, že ako sudkyňa Najvyššieho súdu USA sa bude rozhodovať "bez strachu a nezávisle od politiky či svojich vlastných presvedčení".

Slávnosť sa konala na Južnom trávniku Bieleho domu. Podľa agentúry AP väčšina z prítomných hostí mala na tvári rúško.

Barrettová druhú prísahu zloží na neverejnej ceremónii v sídle Najvyššieho súdu USA vo Washingtone v utorok.

Po Brettovi Kavanaughovi a Neilovi Gorsuchovi je Barrettová v poradí už tretím členom najvyššieho súdu, ktorého nominoval prezident Trump. Znamená to, že na tejto najvyššej súdnej inštancii USA majú konzervatívci prevahu nad liberálmi v pomere 6:3, čo je najvýraznejší názorový posun za uplynulých 30 rokov.

Trump ju nominoval ako náhradu liberálky Ruth Ginsburgovej, ktorá zomrela 18. septembra vo veku 87 rokov.

Barrettová (48), praktizujúca katolíčka a profesorka práva, bola za sudkyňu vymenovaná prvýkrát v roku 2017. Je hlboko konzervatívna a pokladajú ju za nepriateľku práva na interrupciu.

V roku 2018 sa dostala do užšieho výberu, predstaveného Trumpom, na kreslo uvoľnené po odchode sudcu Anthonyho Kennedyho do dôchodku, ale tento post nakoniec obsadil Kavanaugh.