Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Senát je pripravený odobriť ratifikáciu členstva Čiernej Hory v NATO

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doteraz už 25 z 28 členských krajín NATO ratifikovalo vstup Čiernej Hory, najmenšej krajiny západného Balkánu, do aliancie. Okrem USA proces ratifikácie musí dokončiť Holandsko.

Brusel 28. marca (TASR) - Americký Senát je pripravený už v priebehu týždňa zahlasovať za členstvo Čiernej Hory v Severoatlantickej aliancii. Okrem USA musia proces ratifikácie v rámci 28-člennej aliancie dokončiť aj Holandsko a Španielsko.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že v pondelňajšom prvom hlasovaní senátori takmer jednomyseľne (97 hlasov za, dva proti) podporili pristúpenie tejto balkánskej krajiny k NATO. Konečné hlasovanie, ktoré poskytne prezidentovi Donaldovi Trumpovi mandát ratifikovať zmluvu, by sa malo konať dnes večer alebo v stredu.

"Je určite v záujme Spojených štátov, aby bolo pristúpenie Čiernej Hory do NATO ratifikované," uviedol americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v liste pre predstaviteľov politických skupín v Senáte. Zároveň dodal, že žiadna tretia krajina nemá právo veta ohľadom rozhodnutí aliancie. Ide o jasný signál pre Moskvu, lebo Rusko sa netají negatívnym postojom voči ďalšiemu rozširovaniu NATO na Balkáne.

Doteraz už 25 z 28 členských krajín NATO ratifikovalo vstup Čiernej Hory, najmenšej krajiny západného Balkánu, do aliancie. Okrem USA proces ratifikácie ešte musia dokončiť Holandsko, kde sa už parlament vyjadril v prospech ratifikácie, a Španielsko, kde na túto tému prebiehajú politické diskusie.