Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Senát USA schválil návrh o výdavkoch, odvrátil sa čiastočný shutdown

Na snímke americký Kapitol vo Washingtone. Foto: TASR - AP

Návrh podporilo 74 senátorov a 24 hlasovalo proti, píše AP.

Washington 23. marca (TASR) - Americký Senát v noci na sobotu schválil balík návrhov zákonov o výdavkoch za 1,2 bilióna dolárov, ktorý má zaistiť financovanie niektorých kľúčových vládnych inštitúcií. Podarilo sa tým odvrátiť tzv. čiastočný shutdown, informuje TASR podľa agentúr AP a AFP.

Návrh podporilo 74 senátorov a 24 hlasovalo proti, píše AP. Tento balík by mal na najbližších šesť mesiacov zabezpečiť financovanie vládnych inštitúcii a odvrátenie tzv. čiastočného shutdownu, ktorý hrozil v noci na sobotu.

Rozpočet ešte v piatok schválila aj Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu. Senátori zmeškali polnočný termín; balík však schválili v sobotu v skorých ranných hodinách, píše AFP. Biely dom oznámil, že vládne inštitúcie budú naďalej fungovať v bežnom režime.

Viac ako 70 percent financií z prijatého balíka je určených na obranu. Týka sa aj rôznych vládnych inštitúcií - od ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, cez daňový úrad a ministerstvo spravodlivosti až po ministerstvo financií a ministerstvo zahraničných vecí.