Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Americki Senátori odobrili ďalšie dve ministerské kandidátky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O ďalších dvoch Trumpových nomináciách mal dnes hlasovať zase senátny výbor pre financie, hlasovanie sa však po bojkote zo strany demokratických senátorov odložilo na neurčito.

Washington 31. januára (TASR) - Americkí senátori odobrili dnes ďalšie dve kandidátky na ministerské posty vo vláde prezidenta Donalda Trumpa. Celý Senát schválil nomináciu Elaine Chaovej na post ministerky dopravy. Senátny výbor zase odsúhlasil nomináciu Betsy DeVosovej na funkciu ministerky školstva, čím otvoril cestu pre hlasovanie o nej v pléne Senátu.

Za Chaovú hlasovalo 93 senátorov, proti boli šiesti. DeVosovú schválili zase členovia senátneho Výboru pre zdravotníctvo, vzdelávanie, vedu, prácu a dôchodky (HELP) po plamennej diskusii pomerne tesným pomerom hlasov 12:11.

Výhrady voči DeVosovej pritom prejavili okrem demokratov aj dve popredné republikánske senátorky Susan Collinsová a Lisa Murkowská, ktoré pripustili, že za ňu možno nebudú hlasovať v senátnom pléne.

Betty DeVosová je dlhoročnou aktivistkou v oblasti alternatívneho vzdelávania. Na Trumpovu ponuku postu ministerky školstva reagovala koncom vlaňajšieho roka prísľubom, že zabezpečí, aby mal každý americký študent možnosť v plnej miere využiť svoj potenciál. Zároveň vtedy vyhlásila, že súčasný stav vzdelávania v USA považuje za neprijateľný.

Elaine Chaová je skúsenou političkou. Vo vláde bývalého prezidenta Georgea W. Busha bola v rokoch 2001-2009 ministerkou práce. Jej manželom je líder republikánskej väčšiny v Senáte Mitch McConnell.

Americký Senát odobril nominácie dvoch nových ministrov



Výbor pre energetiku a prírodné zdroje amerického Senátu odobril dnes ďalších dvoch ministrov vlády prezidenta Donalda Trumpa. Senátori súhlasili s nomináciou republikánskeho kongresmana za štát Montana Ryana Zinkeho na post ministra vnútorných záležitostí a tiež bývalého guvernéra Texasu Ricka Perryho na post ministra energetiky.

Zinkeho schválili členovia výboru pomerom hlasov 16:6, Perryho 16:7. Oboch kandidátov bude ešte musieť potvrdiť celý Senát.

Ministerstvo vnútorných záležitostí USA nemá na starosti otázky bezpečnosti, ale spravuje napríklad národné parky a ďalšie územia vo vlastníctve americkej federálnej vlády.

O ďalších dvoch Trumpových nomináciách - na post ministra zdravotníctva a ministra financií - mal dnes hlasovať zase senátny výbor pre financie; hlasovanie sa však po bojkote zo strany demokratických senátorov odložilo na neurčito.

Demokrati následne novinárom povedali, že potrebujú viac informácií o kandidátovi na funkciu ministra zdravotníctva, kongresmanovi za štát Georgia Tomovi Priceovi, a rovnako aj o Steveovi Mnuchinovi, kandidátovi na post ministra financií. Odvolali sa pritom na rôzne kontroverzné správy, ktoré o oboch nominantoch publikovali viaceré americké médiá.

Price je vyštudovaným ortopedickým chirurgom a šesťnásobným kongresmanom za štát Georgia a podobne ako Trump je ostrým kritikom reformy zdravotníctva minulého demokratického prezidenta Baracka Obamu.

Steve Mnuchin bol bankárom a finančným šéfom Trumpovho volebného tímu.