Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Senátori odmietli druhého Klausovho kandidáta na post ústavného sudcu

Foto: TASR/AP

Dnes neprešiel Senátom ani návrh, aby sa ústavným sudcom stal námestník riaditeľa Justičnej akadémie v Kroměříži, niekdajší poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka.

Praha 25. apríla (TASR) - Český Senát dnes jasným spôsobom odmietol aj druhého kandidáta na post ústavného sudcu, predloženého prezidentom Václavom Klausom.

Vo februári zamietli senátori prezidentov návrh, aby sa nástupcom Elišky Wagnerovej, ktorej skončil mandát v ÚS ČR, stal predseda Mestského súdu v Prahe Jan Sváček. Dnes neprešiel Senátom ani návrh, aby sa ústavným sudcom stal námestník riaditeľa Justičnej akadémie v Kroměříži, niekdajší poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka.

Kandidáta podporilo pri tajnej voľbe iba 29 z 81-členného Senátu, pričom ho ostro kritizovali aj viacerí jeho stranícki kolegovia, informoval internetový server idnes.cz.

Koudelka bol spoluautorom volebného zákona, ktorým chceli v čase opozičnej zmluvy Miloš Zeman a Václav Klaus potlačiť vplyv menších politických strán. Podľa viacerých rečníkov nesie však ako niekdajší popredný predstaviteľ Najvyššieho štátneho zastupiteľstva spoluzodpovednosť za stav českej justície, za kauzy, akými boli napríklad prípad bývalého predsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, ktorý čelil obvineniu z úplatkárstva, ale do súdnej siene sa nedostal.

Prezident ČR Václav Klaus sa o odmietavom postoji senátorov k jeho kandidátovi dozvedel počas pracovnej návštevy severnej Moravy a reagoval naň slovami: Je to smutná, žalostná a deprimujúca informácia.