Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom Senegalu sa stal Macky Sall

Novozvolený prezident Senegalu Macky Sall Foto: TASR/AP Photo/Rebecca Blackwell

Macky Sall v predvolebnej kampani sľuboval, že sa zasadí za viac pracovných miest na vidieku a bude proti zvyšovaniu cien potravín.

Dakar 26. marca (TASR) - Úradujúci senegalský prezident Abdoulaye Wade priznal v nedeľu krátko po zatvorení volebných miestností svoju porážku vo voľbách hlavy štátu a telefonicky zablahoželal k víťazstvu svojmu vyzývateľovi, bývalému premiérovi Mackyovi Sallovi. Oznámila to štátna televízia RTS

V tom čase získal 50-ročný Sall podľa čiastkových výsledkov okolo 30.000 hlasov, zatiaľ čo 85-ročný Wade mal na svojom konte podľa RTS len 11.000 hlasov.

Tisíce Sallových priaznivcov oslavovali v noci v Dakare jeho víťazstvo. Tancovali v uliciach, zapaľovali ohňostroje a skandovali oslavné heslá.

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo koncom februára, nezískal žiadny kandidát nadpolovičnú väčšinu hlasov: Wade dostal 34,8 percenta, Sall 26,6 percenta. Salla pred rozhodujúcim druhým kolom podporilo všetkých 12 neúspešných kandidátov a hviezda world music Youssou N'Dour, ktorého z volieb vylúčili, lebo údajne nezískal dosť podporných podpisov.

Sall v predvolebnej kampani sľuboval, že sa zasadí za viac pracovných miest na vidieku a bude proti zvyšovaniu cien potravín. "Senegalský ľud dal jasne najavo, že má dosť súčasnej vlády," povedal Sall v predvečer hlasovania agentúre DPA.

Wadeho kandidatúra bola od začiatku sporná, pretože senegalská ústava nepovoľuje prezidentovi viac ako dve funkčné obdobia pre od začiatku kampane. Ústavný súd však konštatoval, že kandidovať môže, pretože hlavou štátu sa stal prvýkrát v apríli 2000, rok pred prijatím novej ústavy.

Tento verdikt vyvolal násilné protesty, pri ktorých zomrelo niekoľko ľudí. Aj v nedeľu sa demonštranti zhromaždili pred volebnou miestnosťou, kam prišiel hlasovať Wade, ale polícia ich rozohnala slzotvorným plynom.

Oficiálne výsledky by mali byť známe do 48 hodín.