Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Senegal prijal dvoch líbyjských zajatcov z Guantánama

Guantánamo Foto: TASR/AP

Prezident USA Barack Obama sa nevzdáva zámeru uzavrieť toto zariadenie do svojho odchodu z funkcie v januári 2017, a to i napriek odporu zo strany kongresmanov.

Miami 4. apríla (TASR) - Spojené štáty prepustili dvoch líbyjských zajatcov z vojenského zadržiavacieho zariadenia Guantánamo a previezli ich do západoafrického Senegalu. O prepustení dvojice zajatcov informovali americké oficiálne miesta, ktoré cituje agentúra AP.

Prepustenými sú Líbyjčania Umar Chalífa Muhammad abú Bakr a Sálim Abdassálim Ghurajbí. Americké úrady ich v Guantáname bez vznesenia obvinenia zadržiavali takmer 14 rokov.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry poďakoval dnes Senegalu za ponuku "humanitárneho presunu" týchto dvoch mužov po tom, ako úrady v USA odobrili ich prepustenie.

Dnešný presun prvej dvojice zajatcov bol prvým z ohlásené presunov, ktoré by sa mali uskutočniť postupne v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov.

Ministerstvo obrany USA oznámilo v piatok Kongresu, že plánuje presunúť približne desiatku zajatcov z vojenskej väznice Guantánamo do najmenej dvoch krajín, ktoré súhlasili s ich prijatím.

Vo väzenskom tábore Guantánamo, zriadenom Spojenými štátmi v rovnomennom kubánskom zálive pred 14 rokmi v rámci tzv. vojny proti teroru, boli v minulosti zadržiavané stovky zajatcov podozrivých z terorizmu, a to väčšinou bez vznesenia obvinení. V súčasnosti sa tam stále nachádza 89 zajatcov, vrátane 35 s povolením na prepustenie.

Prezident USA Barack Obama sa nevzdáva zámeru uzavrieť toto zariadenie do svojho odchodu z funkcie v januári 2017, a to i napriek odporu zo strany kongresmanov.