Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Senegal schválil skrátenie prezidentského obdobia o dva roky

Prezident Senegalu Macky Sall. Foto: TASR/AP Photo/Rebecca Blackwell

Referendum o vyše desiatich ústavných reformách sa týkalo aj opatrení, ktoré poskytujú väčšie práva opozícii a pomáhajú vyššej účasti nezávislých kandidátov vo voľbách.

Dakar 23. marca (TASR) - Voliči v Senegale schválili v nedeľňajšom referende ústavné reformy vrátane skrátenia funkčného obdobia prezidenta zo siedmich na päť rokov. Oznámil to dnes predstaviteľ volebnej komisie Demba Kandji.

Predbežné výsledky referenda z 20. marca ukazujú, že za ústavné reformy hlasovalo 62,7 percenta voličov. Účasť dosiahla 38 percent, pričom oprávnených voličov v krajine je vyše päť miliónov, uviedla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na Kandjiho.

Prezident Macky Sall, ktorého zvolili do úradu v roku 2012, oznámil plány na zmenu prezidentského funkčného obdobia v marci 2015. Sall vysvetlil, že chce ísť príkladom ostatným africkým krajinám. Ústavný súd však tento rok vo februári odmietol prezidentov návrh na skrátenie jeho súčasného funkčného obdobia a uviedol, že zmeny v budúcich funkčných obdobiach je možné urobiť iba na základe referenda.

Prezidentov návrh pomerne ostro kontrastuje s činmi prezidentov iných afrických štátov, ktorí sa snažia zmeniť ústavu svojej krajiny väčšinou tak, aby pri moci ostali čo najdlhšie.

Nedeľné ľudové hlasovanie o vyše desiatich ústavných reformách sa týkalo aj opatrení, ktoré poskytujú väčšie práva opozícii, pomáhajú vyššej účasti nezávislých kandidátov vo voľbách a posilňujú právomoci dolnej komory parlamentu.