Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Senegalská polícia použila proti stúpencom opozície slzotvorný plyn

Senegalská polícia používa slzotvorný plyn na stovky stúpencov opozície, ktorí sa zišli na výzvu opozície, aby vyjadrili nesúhlas s odkladom prezidentských volieb v hlavnom meste Dakar. Foto: TASR/AP

V pondelok bol v Dakare tiež zablokovaný prístup na internet cez mobilné telefóny.

Dakar 5. februára (TASR) - Senegalská polícia v pondelok pomocou slzotvorného plynu rozohnala stúpencov opozície pred budovou parlamentu v hlavnom meste Dakar. Niekoľko desiatok ľudí tam skandovalo: "Macky Sall diktátor". Stalo sa tak krátko pred začiatkom rokovania o odklade prezidentských volieb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

V pondelok bol v Dakare tiež zablokovaný prístup na internet cez mobilné telefóny. Mnohí používatelia uviedli, že od rána nemajú možnosť pripojiť sa na internet cez mobilné dáta.

Ministerstvo komunikácií, telekomunikácií a digitálneho hospodárstva podľa agentúry AP uviedlo, že internet prerušili "pre šírenie nenávistných a podvratných správ na sociálnych sieťach v súvislosti s ohrozením a narušením verejného poriadku".

Prezidentské voľby v Senegale sa mali konať 25. februára, prezident Macky Sall ich odloženie oznámil v sobotu. Ako dôvod uviedol spor medzi justíciou a parlamentom o vylúčení niektorých kandidátov a hlásené dvojaké občianstvo niektorých kandidátov.

Opozícia odklad prezidentských volieb ostro kritizuje. Na jednom z nedeľných protestov proti ich odkladu zadržali bývalú senegalskú premiérku Aminatu Touréovú, ktorá je vedúcou predstaviteľkou opozície.

Podľa AFP ide o vôbec prvý odklad prezidentských volieb v Senegale od získania nezávislosti v roku 1963.

Znepokojenie v súvislosti s odkladom volieb vyjadrili Francúzsko, USA i EÚ, ktoré zhodne vyzvali, aby sa voľby v Senegale uskutočnili čo najskôr. Stanoviť urýchlene nový termín hlasovania v prezidentských voľbách vyzvalo Senegal aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).