Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Separatisti a vládne sily na Ukrajine si vymenili vyše 300 zajatcov

Členovia proruských síl sa raduje počas výmeny Foto: TASR/AP

Viac než 40 separatistických bojovníkov zo zoznamu prepúšťaných si už podľa predstaviteľov Kyjeva svoje tresty odpykalo a na slobodu sa tak dostali už skôr.

Kyjev 27. decembra (TASR) - Ukrajinské úrady a proruskí separatisti uskutočnili v stredu na východe krajiny prvú hromadnú výmenu vojnových zajatcov. Jej dejiskom bol podľa miestnych médií ukrajinské kontrolné stanovište Majorsk na frontovej línii, nachádzajúce sa neďaleko mesta Horlivka ovládaného z veľkej časti separatistami.

Ukrajinská strana prepustila v stredu celkovo 237 zadržiavaných osôb a predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) umožnili vrátiť sa na územie kontrolované Kyjevom 73 zajatcom, informuje agentúra DPA.

"Je to radostná udalosť, na ktorú čakali stovky rodín," povedal bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, jeden z vyjednávačov Kyjeva.

Obe strany sa však súčasne obvinili z toho, že naďalej zadržiavajú ďalších zajatcov. Mierové dohody z Minska z roku 2015 pritom hovoria o bezpodmienečnom prepustení všetkých zadržaných bojovníkov.

Lídri proruských separatistov a predstavitelia ukrajinskej vlády sa minulý týždeň po niekoľkomesačných rokovaniach dohodli na výmene zajatcov, do ktorej sprostredkovania boli zapojený aj Kremeľ a ruská pravoslávna cirkev. Dohodnuté bolo prepustenie 306 osôb zadržiavaných Ukrajinou a 74 osôb zajatých separatistami, aj keď v skutočnosti bol ich celkový počet nižší.

Viac než 40 separatistických bojovníkov zo zoznamu prepúšťaných si už podľa predstaviteľov Kyjeva svoje tresty odpykalo a na slobodu sa tak dostali už skôr. Viacerí zadržaní na Ukrajine sa okrem toho nechceli vrátiť k separatistom, čo však mali pri samotnej výmene dosvedčiť pred zástupcami Červeného kríža. Jeden Ukrajinec chcel zostať v DĽR, píše ďalej DPA.

Boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadali podľa údajov OSN už viac než 10.300 životov.