Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Separatisti vo vyhlásení zverejnili svoje kľúčové podmienky

Lídri proruských rebelov na východnej Ukrajine Andrej Purgin (vľavo) a Alexej Karjakin prichádzajú na rokovanie v bieloruskom Minsku 1. septembra 2014. FOTO TASR/AP

Vyhlásenie zverejnili pred dnešnou schôdzkou takzvanej kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku.

Minsk 1. septembra (TASR) - Proruskí separatisti navrhli, že oblasti, ktoré kontrolujú, zostanú súčasťou Ukrajiny, ak dostanú "špeciálny štatút". Taktiež uviedli, že jedna z ich kľúčových podmienok je okamžité zastavenie vojenských operácií Kyjeva na východe krajiny.

Vyhlásenie zverejnili pred dnešnou schôdzkou takzvanej kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku. Okrem zástupcov separatistov sa na nej zúčastnia zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Návrh separatistov na udelenie "špeciálneho štatútu" zaznel v čase, keď ukrajinská armáda čelí sérii neúspechov na bojovom poli, čo Kyjev prisudzuje podpore zo strany Ruska v podobe najmenej 1600 vojakov. Moskva však odmieta, že by mala na Ukrajine svoje jednotky.

Podľa agentúry Reuters sa na prvý pohľad nezdá, že by Kyjev požiadavky separatistov prijal, keďže by im musel nechať industrializovaný východ. Separatisti sa však spoliehajú na to, že vojenské neúspechy Kyjeva zavážia pri konečnom rozhodnutí.

Predstaviteľ vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin, ktorý pricestoval do Minska, uviedol, že "toto je začiatok procesu. Dnes neočakávame podstatný prielom. Prišli sme s návrhmi, aby sme našli spoločnú reč a ukončili vojnu a umieranie ľudí".

Purgin povedal, že separatisti chcú priznanie "špeciálneho štatútu" pre svoje územia s právom vykonávať vlastnú zahraničnú obchodnú politiku, ktorá im umožní integrovať sa do Colnej únie pod vedením Ruska.

Takáto požiadavka je však v protiklade s eurointegračnou politikou Kyjeva, ktorý podpísal s Európskou úniou (EÚ) asociačnú dohodu a dohodu o voľnom obchode a snaží sa o členstvo Ukrajiny v EÚ.

Ďalšia schôdzka kontaktnej skupiny sa uskutoční 5. septembra

Ďalšia schôdzka takzvanej kontaktnej skupiny na riešenie ukrajinskej krízy sa uskutoční v piatok 5. septembra, oznámila agentúra ITAR-TASS. Dnešné stretnutie kontaktnej skupiny za účasti zástupcov Ukrajiny, separatistov z Doneckej i Luhanskej oblasti, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa konalo za zatvorenými dverami a trvalo skoro štyri hodiny a po jeho skončení nebola zverejnená žiadna správa o jeho priebehu a výsledkoch.

Ruský veľvyslanec na Ukrajine Michail Zurabov (vpravo) a jeden z lídrov proruských militantov na východnej Ukrajine Andrej Purgin, pred začiatkom rokovania v bieloruskom Minsku 1. septembra 2014.
FOTO TASR/AP
Jeden z účastníkov - vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin - následne uviedol len to, že si obe strany ukrajinského konfliktu v Minsku vymenili dokumenty a prezentovali svoje názory. O konkrétnych otázkach by sa malo podľa neho hovoriť až v piatok.

Podľa Purgina obe strany potrebujú čas na preštudovanie predložených návrhov. Na dnešnom stretnutí sa podľa neho podnikli prvé kroky smerom k uzavretiu prímeria a diskutovalo sa aj o vzájomnej výmene zajatcov.

Zdroj blízky rokovaniam pre agentúru ITAR-TASS naznačil, že by mohlo dôjsť k vytvoreniu pracovných skupín pre riešenie konkrétnych problémov, vrátane výmeny zajatcov, nasadzovania ťažkého delostrelectva a letectva a uzavretia prímeria.

Predchádzajúce stretnutie kontaktnej skupiny sa konalo 14. augusta v Kyjeve a sústreďovalo sa na logistické otázky doručovania humanitárnej pomoci na juhovýchod Ukrajiny.