Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Separatisti nepovolia ukrajinským stranám účasť vo voľbách v Donbase

Na archívnej snímke Alexandr Zacharčenko. Foto: TASR/AP

Podľa minských dohôd by voľby v separatistických regiónoch mali prebehnúť v súlade s ústavou Ukrajiny a s ustanoveniami zákona o špeciálnom štatúte Donbasu.

Kyjev/Doneck 24. januára (TASR) - Separatisti kontrolujúci časti východnej Ukrajiny nedovolia, aby sa nadchádzajúcich volieb v Doneckej oblasti zúčastnili aj ukrajinské politické strany. Oznámil to dnes líder samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Zacharčenko, ktorého citovalo internetové vydanie novín Kyiv Post.

"Čokoľvek by Ukrajina urobila, týchto volieb sa nebudú môcť zúčastniť zástupcovia tých ukrajinských strán, ktoré vyzývali a stále vyzývajú na vojnu v Donbase," zdôraznil Zacharčenko na tlačovej konferencii v povstalcami ovládanom meste Doneck.

Účasť budú mať zakázanú aj "oligarchické strany" a tiež tie, ktoré poskytujú finančnú pomoc ukrajinským práporom bojujúcim v Donbase na strane Kyjeva.

Zacharčenko už skôr oznámil, že voľby sa na území DĽR budú konať v apríli 2016. Ukrajinský prezident Petro Porošenko trvá na tom, že na voľbách v Donbase sa musia zúčastniť všetky ukrajinské strany a že na ich priebeh musí dohliadať ukrajinská ústredná volebná komisia a tiež medzinárodní pozorovatelia.

Takzvané minské dohody o prímerí predpokladajú konanie lokálnych volieb na území separatistických republík v Doneckej a Luhanskej oblasti. Ich predstavitelia chceli hlasovanie uskutočniť už vlani na jeseň, napokon však súhlasili s jeho preložením až na rok 2016.

Podľa minských dohôd by voľby v separatistických regiónoch mali prebehnúť v súlade s ústavou Ukrajiny a s ustanoveniami zákona o špeciálnom štatúte Donbasu. Zacharčenko dnes uviedol len to, že základom pre voľby budú zákony DĽR.