Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Proruskí separatisti prepustili zadržiavaného amerického novinára

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

O okolnostiach svojho prepustenia zatiaľ novinár odmietol hovoriť s tým, že je na to ešte priskoro.

Kyjev 24. apríla (TASR) - Amerického novinára Simona Ostrovského, ktorého od 21. apríla zadržiavali proruskí separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk, dnes prepustili. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na spravodajský internetový server Vice News, pre ktorý Ostrovsky v čase svojho zadržania pracoval.

"Vice News s nesmiernym potešením potvrdzuje, že náš kolega a priateľ Simon Ostrovsky bol prepustený a je v dobrom zdravotnom stave," píše sa vo vyhlásení uverejnenom na webovej stránke Vice News.

Pre agentúru DPA Ostrovsky v telefonickom rozhovore z Donecka uviedol, že ho prepustili okolo 16.00 h miestneho času. O okolnostiach svojho prepustenia zatiaľ odmietol hovoriť s tým, že je na to ešte priskoro.

Už skôr priniesli agentúry správy o dočasnom zadržiavaní viacerých zahraničných i ukrajinských novinárov v Slovjansku.

Jedného bieloruského a dvoch talianskych novinárov zastavili 21. apríla ozbrojenci, keď pracovali v meste vyše týždeň ovládanom proruskými separatistami. Bielorus Dmitrij Galko uviedol, že ho spolu s talianskymi kolegami prepustili na slobodu po preverení pravosti ich dokumentov. Proruskí separatisti v Slovjansku zadržali ešte aj ukrajinskú novinárku.

Ukrajinské Ministerstvo zahraničných vecí a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zadržanie novinárov odsúdili a žiadali ich okamžité prepustenie.