Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Jeden zo zadržaných pozorovateľov potrebuje naliehavú lekársku pomoc

Maskovaný pro-ruský zástanca kontroluje jeden zo vstupov do mesta Slovjansk. Foto: TASR/AP

Rusko dnes oznámilo, že robí, čo je v jeho silách, aby vyriešilo situáciu ohľadne zadržaných vojenských pozorovateľov z OBSE.

Kyjev 26. apríla (TASR) - Proruskí separatisti v meste Slovjansk na východe Ukrajiny dnes vyhlásili, že vojenskí pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorých zadržali v piatok, sú špiónmi.

"Títo muži sú vojaci z povolania na rozdiel od tímu OBSE, s ktorým som mal nedávno normálny rozhovor," povedal vodca separatistov v Slovjansku a samozvaný starosta mesta Viačeslav Ponomariov pre ruskú televíziu.

Zadržaní pozorovatelia sú podľa neho podozriví z prípravy sabotážnych činov z poverenia ukrajinskej vlády. Ponomariov dodal, že o ich prepustení zatiaľ nerozhodli, urobia tak však čoskoro, informovala agentúra DPA.

Počet a zloženie skupiny pozorovateľov, ktorých autobus zastavili ozbrojenci, je stále nejasný. Podľa OBSE cestovala do Slovjansku spoločne 13-členná skupina, v ktorej boli traja nemeckí vojaci, nemecký tlmočník, piati ukrajinskí vojaci a štyria vojenskí pozorovatelia z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.

Nemecké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že sa mu s nemeckými členmi skupiny napriek opakovaným volaniam na ich mobilné telefóny dosiaľ neporadilo spojiť.

Medzinárodná skupina vojenských pozorovateľov odišla na juhovýchod Ukrajiny 21. apríla, aby vystriedala holandský tím, ktorý tam pracoval od 12. apríla. Tímy OBSE vysielajú do deviatich ukrajinských oblastí vrátane Luhanska a Donecka, kde silnejú protesty volajúce po federalizácii krajiny.

Ukrajinské špeciálne jednotky medzitým informovali o zničení štyroch pouličných barikád pri Slovjansku. Mesto obkľúčili bezpečnostné sily v rámci druhej fázy protiteroristickej operácie na juhovýchode krajiny, ktorú spustili v piatok. V Slovjansku sa tento týždeň situácia mimoriadne vyostrila a došlo tam k obetiam na životoch v radoch proruských separatistov.

Vyslanec pri OBSE: Rusko podnikne všetky kroky na prepustenie pozorovateľov

Rusko podnikne všetky kroky, ktoré môže, na prepustenie vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), zadržaných proruskými separatistami v Slovjansku na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes zástupca Ruska pri OBSE, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

"Myslíme si, že títo ľudia musia byť prepustení čo najskôr," povedal Andrej Kelin. "Rusko ako člen OBSE podnikne všetky možné kroky v tejto veci," dodal podľa správy, ktorú priniesla agentúra Reuters.

Proruskí separatisti v Slovjansku dnes vyhlásili, že vojenskí pozorovatelia OBSE, ktorých zadržali v piatok, sú špiónmi. Podľa vyjadrenia samozvaného starostu mesta Viačeslava Ponomariova pre ruskú televíziu sú podozriví z prípravy sabotážnych činov z poverenia ukrajinskej vlády. Ponomariov dodal, že o ich prepustení zatiaľ nerozhodli, urobia tak však čoskoro, informovala agentúra DPA.

Nie je jasné, koľkých pozorovateľov zadržiavajú. Podľa OBSE cestovala do Slovjansku spoločne 13-členná skupina, v ktorej boli traja nemeckí vojaci, nemecký tlmočník, piati ukrajinskí vojaci a štyria vojenskí pozorovatelia z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.

Jeden zo zadržaných pozorovateľov potrebuje naliehavú lekársku pomoc

Jeden z medzinárodných pozorovateľov, zadržiavaných proruskými separatistami vo východoukrajinskom meste Slovjansk, potrebuje naliehavú zdravotnícku starostlivosť. Informovala o tom dnes ukrajinská štátna bezpečnostná služba, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Český premiér Bohuslav Sobotka dnes zároveň vyzval na okamžité prepustenie celej skupiny zadržaných medzinárodných pozorovateľov.

"Oficiálni predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sú zadržiavaní v neľudských podmienkach," uviedla na svojej internetovej stránke vo vyhlásení ukrajinská bezpečnostná služba.

"Medzi zadržanými je človek, ktorý potrebuje okamžitú lekársku pomoc," dodala bezpečnostná služba. Vo vyhlásení tiež napísala, že je pripravená poskytnúť zdravotnícku pomoc, ale separatisti odmietajú ponuku.

"Títo teroristi plánujú využiť rukojemníkov ako ľudský štít," uviedla ukrajinská služba.

Informovala takisto, že zadržanie pozorovateľov z OBSE bolo naplánované spolu s Ruskom a koordinoval ho ruský občan, ktorý je podľa tvrdenia Kyjeva agentom ruských špeciálnych jednotiek. Rusko však popiera, že má na východe Ukrajiny nejakých svojich vojakov alebo agentov.

Český premiér Sobotka dnes vo vyhlásení napísal: "Česká republika odsudzuje zadržanie medzinárodných pozorovateľov... a vyzýva na ich okamžité prepustenie."

Monitorovaciu misiu vedenú Nemeckom, ktorú tvorí osem medzinárodných pozorovateľov vrátane Čecha, zadržali v piatok vo východoukrajinskom meste Slovjansk.

Rusko dnes oznámilo, že robí, čo je v jeho silách, aby vyriešilo situáciu ohľadne zadržaných vojenských pozorovateľov z OBSE.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v oznámení uviedlo, že Rusko "podniká opatrenia na vyriešenie situácie v rámci existujúcich možností". Nespresnilo však, čo konkrétne robí.

Ministerstvo ešte informovalo, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho nemecký partner Frank-Walter Steinmeier telefonicky diskutovali o možných krokoch na upokojenie ukrajinskej krízy.