Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Separatisti oznámili odsun časti ťažkých zbraní z línie kontaktu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

"Od 22. februára sa ukrajinská strana snaží zrušiť plán na stiahnutie ťažkých zbraní," uviedli členovia kontaktnej skupiny pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine.

Moskva 26. februára (TASR) - Od vyhlásenia prímeria na východe Ukrajiny separatisti stiahli takmer 400 kusov ťažkých zbraní z oblastí línie kontaktu s vládnymi silami, informovali v stredu večer predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Denis Pušilin (DĽR) a Vladislav Dejnego (LĽR), členovia kontaktnej skupiny pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine, v spoločnom vyhlásení zároveň varovali, že Kyjev sa snaží zrušiť podpis svojho zástupcu v rámci plánu na stiahnutie ťažkých zbraní.

"Od 22. februára sa ukrajinská strana snaží zrušiť plán na stiahnutie ťažkých zbraní, ktorý vypracovalo Spoločné koordinačné centrum a podpísali strany mierového procesu," uviedla dvojica vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

"Po dnešnej schôdzke kontaktnej skupiny sme zaregistrovali tendenciu, ktorá v princípe spochybňuje kroky ukrajinskej strany: Kyjev robí ďalší pokus o zrušenie podpisu svojho predstaviteľa," dodali Pušilin a Dejnego.

Breedlove: Situácia na Ukrajine sa každým dňom zhoršuje

Situácia na východe Ukrajiny sa každým dňom zhoršuje, vyhlásil v stredu najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove. Odmietol však povedať, či by uprednostnil dodávky obranných zbraní Kyjevu, informovala agentúra Reuters.

Slová generála zazneli v čase signálov, že Francúzskom a Nemeckom sprostredkované prímerie na východe Ukrajiny by sa mohlo uchytiť, poznamenal Reuters. Uviedol, že spravodajca agentúry videl v stredu v niektorých oblastiach odsun delostrelectva z frontovej línie.

Breedlove tvrdil, že nie je možné presne predvídať reakciu ruského prezidenta Vladimira Putina na tvrdšie sankcie Západu voči Moskve alebo na vojenskú pomoc Kyjevu. Podľa neho je dôležité urobiť čo najlepšie možné rozhodnutie.

Na otázku, či sa situácia môže zhoršiť v prípade, že USA a ich západní spojenci nijako nezasiahnu, Breedlove povedal, že sa to už deje.

"Vidíme ustavičnú eskaláciu," povedal Breedlove s tým, že keď ruské jednotky prišli na východ Ukrajiny, snažili sa utajiť svoju prítomnosť a vytvoriť "nejednoznačnosť, aby zmiatli, či sú v skutočnosti tam".

"Tento vonkajší odkaz sa teraz rozpadol a vidíme otvorenú ruskú účasť... Systémy protivzdušnej obrany, ktoré doteraz skutočne neboli použité mimo Ruska, sa teraz v tej oblasti používajú... Budú pokračovať, kým nedosiahnu svoje ciele," dodal Breedlove.