Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Separatisti v Karabachu obvinili Azerbajdžan z porušenia prímeria

Na archívnej snímke azerbajdžanskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle počas hliadkovania pri azerbajdžanskom meste Aghdam, v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Separatisti tvrdia, že azerbajdžanské sily používajú "rôzne strelné zbrane, čím porušujú dohodu o prímerí".

Stepanakert 21. septembra (TASAR) - Arménski separatisti v Náhornom Karabachu vo štvrtok obvinili Azerbajdžan z porušenia dohody o prímerí, ktorú obe strany uzavreli v stredu. Baku to poprelo. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Separatisti tvrdia, že azerbajdžanské sily používajú "rôzne strelné zbrane, čím porušujú dohodu o prímerí". Azerbajdžanské ministerstvo obrany to označilo za "úplne klamstvo a dezinformáciu".

Reportér agentúry AFP vo štvrtok uviedol, že v Stepanakerte, hlavnom meste Náhorného Karabachu a centrále separatistov, bolo vo štvrtok počuť streľbu a výbuchy. Správy o streľbe v Stepanakerte sa objavili počas rozhovorov o začlenení odštiepeneckého Náhorného Karabachu do Azerbajdžanu v meste Jevlach.

Azerbajdžanské sily v utorok spustili v Náhornom Karabachu pozemnú vojenskú "protiteroristickú" operáciu, ktorej cieľom bolo "obnovenie ústavného poriadku". Podľa zdrojov z prostredia arménskych sparatistov prišlo počas nej o život najmenej 200 ľudí a 400 ďalších utrpelo zranenia.

Obe strany dosiahli v stredu dohodu o prímerí. Podľa nej sa majú z Náhorného Karabachu stiahnuť separatisti a odovzdať svoje zbrane.