Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Separatistické strany deklarovali v Katalánsku víťazstvo vo voľbách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont vystúpil s deklaráciou víťazstva v Bruseli.

Barcelona/Brusel 22. decembra (TASR) - Katalánske separatistické politické strany deklarovali víťazstvo v štvrtkových predčasných parlamentných voľbách v Katalánsku. Podľa predbežných výsledkov najviac kresiel síce získala promadridská strana Občania (Ciutadans), ale väčšinu kresiel v regionálnom parlamente obsadia separatisti, informovala agentúra AP.

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont vystúpil s deklaráciou víťazstva v Bruseli. Výsledky štvrtkových volieb podľa neho dokazujú, že riešenie katalánskej krízy, ktoré uplatňoval španielsky premiér Mariano Rajoy, nefunguje. To by si podľa neho mala uvedomiť celá Európa.

"Zvíťazila Katalánska republika... Získali sme právo na to, aby nás počúvali... Európa musí vziať do úvahy, čo sa stalo (vo štvrtok) v Katalánsku," vyhlásil Puigdemont, ktorého citovala televízia Sky News. Zdôraznil, že o svojej budúcnosti by teraz mali rozhodnúť samotní Katalánci.

Elsa Artadi, manažérka kampane Puigdemontovej strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat), deklarovala víťazstvo strán Spoločne pre Katalánsko, Republikánska ľavica Katalánska (ERC) a Kandidátka ľudovej jednoty (CUP). Z takmer úplných výsledkov štvrtkových volieb vyplýva, že by mali tieto formácie spoločne ovládnuť až 70 kresiel 135-členného parlamentu v Barcelone.

Po spočítaní viac ako 99 percent hlasov promadridská strana Občania (Ciutadans) získala v parlamente 37 kresiel.

Rovnako víťazstvo separatitistov deklaroval aj viceprezident prosecesionistickej organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) Agusti Alcoberro. Podľa neho je možné deklarovať, že "vo voľbách zvíťazili sily za nezávislosť". Alcoberro pred davom v Barcelone dodal, že požadujú "obnovenie (katalánskej) vlády a prepustenie politických väzňov".

Podľa očakávania voľby sprevádzala rekordne vysoká účasť voličov, ktorá bola pravdepodobne až 82-percentná.

Na čele Katalánska, bohatého regiónu na severovýchode krajiny, s osobitnou kultúrou a jazykom, stál donedávna so svojou vládou premiér Carles Puigdemont, ktorý 1. októbra zorganizoval dané referendum a inicioval proces jeho odtrhnutia sa od Španielska. Tento krok však následne vyvolal ústavnú krízu.

Konzervatívnu vládu španielskeho premiéra Mariana Rajoya to viedlo k rozpusteniu regionálneho parlamentu v Barcelone, nastoleniu kontroly zo strany Madridu a vypísaniu nových regionálnych volieb. Puigdemont a jeho štyria ministri utiekli do Bruselu, niekoľko ďalších členov jeho kabinetu bolo zatknutých.