Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Opozičné strany žiadajú odstúpenie premiéra Andreja Babiša

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička, aby v prípade nemohol vypovedať.

Praha 13. novembra (TASR) - Šesť českých opozičných strán vyzvalo premiéra Andreja Babiša, aby až do vyšetrenia kauzy podozrenia z dotačného podvodu pre farmu Čapí hnízdo opustil svoju funkciu. Poslanci tiež požiadajú o zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom vysloviť Babišovej vláde nedôveru. Informovala o tom na svojej internetovej stránke spravodajská televízia ČT24.

"ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN považujú podozrenie premiéra Andreja Babiša z možného marenia policajného vyšetrovania kauzy Čapí hnízdo za neakceptovateľné. Vyzývajú Babiša, aby opustil funkciu premiéra až do času, kým dôjde k vyšetreniu kauzy. Len tak možno zabezpečiť nestranné vyšetrovanie," uvádza sa v spoločnom vyhlásení uvedených opozičných strán.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných najmenej 50 podpisov poslancov. Šesť opozičných strán má celkovo 92 poslancov, na vyslovenie nedôvery je však potrebná nadpolovičná väčšina hlasov členov Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR, teda 101 poslancov.

Vo Švajčiarsku našli syna premiéra A. Babiša hľadaného políciou



Server Seznam Zprávy zverejnil v utorok informáciu, že jeho redaktori našli vo Švajčiarsku syna českého premiéra Andreja Babiša, ktorého sa pre kauzu farmy Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo) snaží vypátrať polícia.

V rozhovore s novinármi Andrej Babiš mladší uviedol, že sa proti svojej vôli dostal na Krym, kam ho nechala odviezť jeho ošetrujúca psychiatrička, aby v prípade nemohol vypovedať. Niektoré dokumenty týkajúce sa stredočeskej farmy Čapí hnízdo údajne skutočne podpísal, nevedel však, aký je ich obsah. Práve rodinnou väzbou obhajoval český premiér svoje kroky v celom spore okolo dotácie pre Čapí hnízdo, napísala na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

Babišov syn ďalej povedal, že sa v minulosti pre konflikt s políciou dostal do Národného ústavu pre duševné zdravie, kde sa stretol s psychiatričkou Ditou Protopopovovou. Tá je autorkou správy o zdravotnej nespôsobilosti Babiša mladšieho a tohto rok kandidovala v komunálnych voľbách za hnutie ANO, na ktorého čele stojí súčasný český premiér.

Po vypuknutí kauzy okolo dotácie pre Čapí hnízdo údajne manžel Protopopovovej odviezol premiérovho syna na ukrajinský polostrov Krym. "Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol. Pre stíhanie Čapího hnízda," uviedol pre Seznam TV Babišov mladší.

"Povedala mi (Protopopovová) - máš na výber: buď ťa zavrieme v Národnom ústave duševného zdravia, buď tam budeš, alebo pôjdeš na prázdniny. Ja som si vybral prázdniny," povedal Andrej Babiš mladší. "On (Protopopov) mi na Ukrajine povedal - ja a tvoj otec urobíme všetko, aby si bol zatvorený," dodal. Protopopova sa podľa svojich slov bál, preto oznámil českej polícii, že ho uniesli. Polícia sa podľa predchádzajúcich správ serverov Neovlivní.cz a iROZHLAS.cz oznámením zaoberala, ale nezistila nijaké protiprávne konanie.

Babišov syn v súčasnosti žije vo Švajčiarsku a má aj tamojšie občianstvo. Serveru Seznam Zprávy povedal, že v súčasnosti užíva lieky a má aj lepších lekárov. Protopopovová a jej manžel sa pre Seznam TV k prípadu odmietli vyjadriť.

Premiér Babiš v minulosti uvádzal, že v čase, keď farma Čapí hnízdo získala dotáciu, ju vlastnili jeho dve dospelé deti a brat jeho partnerky, terajšej manželky Moniky Babišovej. "Pozitívne si pamätám, že som niečo s Čapím hniezdom podpisoval. Nevedel som vôbec, čo podpisujem," povedal teraz Babišov syn pre Seznam Zprávy.

K novým odhaleniam sa v utorok vyjadril aj samotný český premiér. "Moja reakcia na reportáž Seznam Zprávy nie je jednoduchá. Ide o moju rodinu, moje deti. Fakty sú však jasné. Môj syn je psychicky chorý. Užíva lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou chorobou. Môjho syna nikto neuniesol, z Českej republiky odišiel dobrovoľne. Túto vec vyšetrovala polícia a sama došla k záveru, že sa únos nikdy nestal. Odmietam túto manipuláciu a nehorázny tlak novinárov na orgány činné v trestnom konaní. Je mi ľúto, že sa tu usporadúva honba na moju rodinu, ktorý som im svojím vstupom do politiky spôsobil a ktorá tým teraz najviac trpí," napísal na Facebooku Andrej Babiš.

České najvyššie štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) sa vo svojom vyhlásení ku kauze Čapí hnízdo odmietlo vyjadriť. Uviedlo ale, že dalo podnet pražským mestským prokurátorom, aby preverili tvrdenia syna premiéra Andreja Babiša mladšieho o tom, že pre kauzu Čapí hnízdo ho spolupracovníci jeho otca držali na Kryme.

Informáciami "zverejnenými vo včerajšom diele programu Zvláštne vyšetrovanie v TV Seznam" sa podľa vyjadrenia na Twitteri zaoberá aj polícia ČR, ktorá tiež vyhodnocuje ich relevantnosť.

Farma Čapí hnízdo je rekreačný areál s konferenčným centrom v okrese Benešov v Stredočeskom kraji. Vznikla na mieste bývalého statku a liehovaru a otvorili ju v roku 2010. V roku 2008 získal projekt dotáciu 50 miliónov českých korún na podporu malých a stredných podnikov. O dotáciu žiadala akciová spoločnosť Farma Čapí hnízdo, ktorá mala akcie na majiteľa. Nie je však jasné, kto bol jej skutočným majiteľom. Na spomínanom type akcií totiž nie je uvedené meno ani žiadne iné údaje o ich majiteľovi (držiteľovi). Poskytujú teda najvyššiu možnú mieru anonymity majiteľovi spoločnosti.

Pred získaním dotácie a po uplynutí času, keď mala spoločnosť v súlade s dotačnými podmienkami udržiavať projekt v chode, patrila farma pod Babišov holding Agrofert. Ten by na dotáciu pre malé a stredné podniky nárok nemal. Babiš v priebehu času na otázku o skutočnom vlastníkovi farmy uvádzal rozporuplné odpovede. Dotáciou pre farmu sa zaoberal aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Andrej Babiš a ďalšie osoby vrátane Babišových príbuzných sú v kauze Čapí hnízdo stíhaní pre podozrenie z dotačného podvodu. Premiér i firma Agrofert však obvinenia odmietajú.