Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šesť ľudí odsúdili na trest smrti za kolaboráciu s Izraelom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento verdikt bol zverejnený tri týždne po tom, ako bola v pásme Gazy tamojšími bezpečnostnými zložkami odhalená teroristická bunka údajne napojená na Izrael.

Gaza 3. decembra (TASR) - Rozsudok smrti obesením vyniesol v pondelok vojenský súd palestínskeho pásma Gazy nad šiestimi osobami, ktoré usvedčil zo spolupráce s Izraelom. Medzi odsúdenými na smrť je aj jedna žena, informovala v pondelok agentúra AFP.

V procese bolo zo spolupráce "s okupačnou mocnosťou" obžalovaných celkovo 14 ľudí. Nad šiestimi z nich bol vynesený rozsudok smrti obesením, uviedlo ministerstvo spravodlivosti pásma Gazy, kde je vládnucou silou islamistické hnutie Hamas.

Tento verdikt bol zverejnený tri týždne po tom, ako bola v pásme Gazy tamojšími bezpečnostnými zložkami odhalená teroristická bunka údajne napojená na Izrael.

Približne v tom čase, 11. novembra, došlo k neúspešnej operácii izraelskej armády, keď sa jej komando v civilnom aute infiltrovalo do južnej časti pásma Gazy, kde ho však zastavila hliadka ozbrojeného krídla hnutia Hamas - Brigád Izeddín al-Kassám. V následnej prestrelke prišiel o život jeden člen izraelského komanda, ktoré požiadalo o posily a krytie svojho návratu do Izraela lietadlami.

Pri prenasledovaní izraelského komanda, ktoré sprevádzala prestrelka, zahynuli šiesti palestínski ozbrojenci.

Napätie v oblasti sa ešte viac vystupňovalo po pohrebe palestínskych obetí, keď hnutia Hamas a Islamský džihád vyzývali na pomstenie zabitých bojovníkov a začali podnikať raketové a mínometné útoky na juh Izraela. Izrael reagoval náletmi na pásmo Gazy. Ozbrojené zrážky sa po niekoľkých dňoch skončili uzavretím prímeria.

Šesť odsúdených na smrť však s akciou izraelského komanda z 11. novembra nesúvisí, podotkla agentúra AFP.

Hovorca ministerstva vnútra v pásme Gazy vo svojom vyhlásení v pondelok schvaľoval verdikt vojenského súdu. Uviedol, že "kolaboranti si musia uvedomiť, že (izraelská) okupačná sila ich nebude schopná chrániť".

Hamas a jeho spojenci viedli s Izraelom od roku 2008 už tri vojny, konštatovala agentúra AFP.