Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šesť ľudí sa po testovaní lieku nachádza v kritickom stave

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Liek pacienti dobrovoľne užili v rámci testu na klinike vo francúzskom bretónskom meste Rennes.

Paríž 15. januára (TASR) - Jedna osoba sa nachádza v stave mozgovej smrti a ďalších päť ľudí je takisto vo vážnom stave po teste neznámeho lieku vo Francúzsku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie francúzskeho ministerstva zdravotníctva a prokuratúry.

Francúzska prokuratúra incident v bretónskom meste Rennes označila za "vážnu nehodu počas klinického testovania" a začala v tejto veci vyšetrovanie. Kliniku, na ktorej test prebehol, pritom nemenovala.

Do Rennes v priebehu dnešného dňa vycestovala francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová, ktorá prisľúbila, že sa dostane "na koreň... tejto tragickej nehody". Jej rezort dnes uviedol, že šiesti dobrovoľníci boli vo vážnom stave už vo štvrtok, a síce v prvej fáze testovania lieku, ktorej cieľom je preveriť bezpečnosť používania a napríklad aj toleranciu na testovaný liek u zdravých pacientov.

Na čo mal zmienený liek slúžiť, zatiaľ ministerstvo nespresnilo. Dodalo však, že zdravie všetkých šiestich pacientov bolo pred jeho orálnym užitím dobré.

Viaceré francúzske médiá však dnes uviedli, že testovaným liečivom bol ministerstvom nepovolený prostriedok proti bolesti obsahujúci marihuanu. Tourainová však následne vyhlásila, že testovaný liek túto drogu neobsahoval.

Zmienený test podľa informácií spravodajskej stanice BBC vykonala medzinárodne uznávaná francúzska spoločnosť Biotrial, založená v roku 1989, ktorá má na svojom konte už tisícky podobných testov. Tourainová neskôr spresnila, že výrobcom lieku je portugalské laboratórium Bial.

Agentúra AP dodala, že dospelé osoby, ktoré sa vo Francúzsku podujmú na testovanie liekov pre spoločnosť Biotrial, si tak môžu zarobiť 100 až 4500 eur. Je pritom veľmi zriedkavé, že by pri testoch ochoreli.

Klinika v Rennes momentálne pozastavila všetky ďalšie testovania daného lieku a Biotrial zvoláva všetkých dobrovoľníkov, ktorí sa doposiaľ na jeho testovaní podieľali. Nie je pri tom zrejmé, o akú veľkú skupinu ide, uviedla BBC.