Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šesť ľudí vo Francúzsku skončilo kvôli testovaniu lieku v nemocnici

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Všetci hospitalizovaní sú muži vo veku 28-49 rokov, ktorí boli pri začatí prvej fázy testovania predmetného lieku 7. januára zdraví.

Paríž 15. januára (TASR) - Deväťdesiat zdravých dobrovoľníkov dostalo na súkromnej klinike v západofrancúzskom meste Rennes na testovanie experimentálny liek v rozličnom dávkovaní a šesť z nich skončilo vo vážnom stave v nemocnici, pričom jeden z nich je mozgovo mŕtvy, potvrdila dnes francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová.

Uviedla, že všetci hospitalizovaní sú muži vo veku 28-49 rokov, ktorí boli pri začatí prvej fázy testovania predmetného lieku 7. januára zdraví. Muža, ktorému odumrel mozog, prijali do nemocnice v pondelok 11. januára. Pri troch zo zvyšných piatich, ktorých hospitalizovali v stredu a vo štvrtok, sa lekári obávajú takisto nezvratného poškodenia mozgu.

Hlavný neurológ kliniky zúčastnenej na teste, profesor Gilles Edan, dnes uviedol, že neexistuje žiaden známy protiliek, ktorý by vážne chorým dobrovoľníkom mohli podať.

Testovanie ústne podávaného lieku, ktoré viedlo laboratórium renomovanej medzinárodnej spoločnosti Biotrial so sídlom vo Francúzsku, bolo zastavené. Spoločnosť, ktorá od svojho vzniku v roku 1989 uskutočnila tisíce podobných testov, vo vyhlásení uviedla, že "sa vyskytli vážne negatívne reakcie v súvislosti s testovaným liekom".

Francúzska ministerka zdravotníctva povedala, že testovaný liek má ovplyvňovať nálady a úzkosť, ako aj poruchy koordinácie pohybu v súvislosti s neurologickými problémami. Podľa agentúry Reuters sa testovalo liečivo, ktoré ovplyvňuje endokanabinoidný systém tela, ktorý je okrem iného zodpovedný za reakciu človeka na marihuanu.

Prvá fáza testovania lieku skúma jeho bezpečnosť. Testované osoby dostávajú pod dohľadom liek a nesleduje sa, či účinkuje, ale aké má vedľajšie účinky, uviedla stanica BBC. V druhej fáze testovania dostávajú liek chorí pacienti, aby sa zistilo, či im pomôže. Posledná, tretia fáza porovnáva účinky lieku s inými existujúcimi liekmi alebo placebom.

Iba vzácne dobrovoľníci testujúci nové lieky vážne ochorejú. Vedci zvyčajne začínajú testovanie s najnižšou možnou dávkou po tom, ako liek pred tým testovali na zvieratách.

V roku 2006 došlo v Británii k podobnému incidentu ako teraz vo Francúzsku. Šiestim, dovtedy zdravým mužom zlyhali telesné orgány iba niekoľko hodín po podaní experimentálneho lieku so zameraním na imunitný systém. Vtedajší incident vyústil v Británii do prehodnotenia postupov testovania liekov a zavedenia pravidla, že nový liek testujú v jednej chvíli vždy len na jednom človeku.

Uvedená šestica Britov má teraz zvýšené riziko ochorenia rakovinou a autoimunitnými chorobami, informovala BBC.