Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Ambasáda Saudskej Arábie: Útočník z Londýna bol trikrát v krajine

Na nedatovanej snímke Khalid Masood. Muž, ktorý v stredu 22. marca 2017 v Londýne zabil štyroch ľudí. Počas života vystupoval aj pod menami Adrian Elms či Khalid Masood. Foto: TASR/AP

Polícia je presvedčená, že Masood konal sám, ale chce tiež vedieť, či mu niekto pomáhal pri príprave útoku.

Londýn 25. marca (TASR) - Ambasáda Saudskej Arábie v Londýne uviedla, že útočník z oblasti londýnskeho parlamentu bol v krajine trikrát. Vo vyhlásení vydanom v piatok neskoro večer ambasáda uviedla, že Khalid Masood vyučoval v Saudskej Arábii angličtinu od novembra 2005 do novembra 2006 a znova od apríla 2008 do apríla 2009.

Ambasáda uviedla, že mal pracovné víza. Do krajina sa opäť vrátil na šesť dní v marci 2015.

Podľa vyjadrenia ambasády ho tajné služby kráľovstva nesledovali a nemal tam žiaden trestný záznam.

Predtým, ako prijal meno Masood, bol známy ako Adrian Elms. V Anglicku bol známy prudkou násilníckou povahou a mal záznamy v trestnom registri.

Masood úmyselne narážal s autom, ktoré si zobral z požičovne, do chodcov na Westminsterskom moste v centre Londýna, kým z neho vyskočil a smrteľne pobodal policajta pred budovou parlamentu. Ochranka ho na mieste zastrelila.

Celkove zabil štyroch ľudí a vyše 20 ich v dôsledku jeho útoku skončilo v nemocnici, niektorí z nich s katastrofálnymi zraneniami. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát.

Masood mal 52 rokov a bol oveľa starší ako väčšina extrémistov, ktorí útočili na Západe.

Stovky britských policajtov sa pokúšajú zistiť motív jeho konania a či mal komplicov. Vo väzbe jej zostali dvaja ľudia, ktorých chce vypočuť. Sú to muži vo veku 27 a 58 rokov, ktorých polícia zatkla v stredoanglickom meste Birmingham, kde Masood žil. Bezpečnostné orgány zadržaných zatiaľ z ničoho neobvinili a médiám nepovedali, o koho ide. Všetkých ďalších zadržaných v súvislosti s vyšetrovaním medzičasom prepustili .

Podrobnosti o tom, kde sa Masood radikalizoval, nie sú jasné. Jeho pobyty v Saudskej Arábii by to mohli osvetliť. V Británii sedel vo väzení a mohol tam prevziať názory nejakého spoluväzňa. Naposledy bol odsúdený v roku 2003 za útok nožom. Nie je známe, kedy prevzal meno Masood naznačujúce, že konvertoval k islamu.

Šesť ľudí zatknutých po útoku v Londýne prepustili bez obvinenia



Britská polícia dnes oznámila, že šesť z desiatich ľudí, zadržaných v súvislosti s útokom pri sídle britského parlamentu, prepustila bez obvinenia.

Dve ženy a štyria muži boli všetci zatknutí v stredoanglickom meste Birmingham, kde útočník Khalid Masood nedávno býval. Zatkli ich pre podozrenie z prípravy teroristických činov.



Útočník využil pri útoku auto kategórie SUV a nože, ktorými zabil štyroch ľudí. Masooda neskôr zastrelila polícia.

Polícia je presvedčená, že Masood konal sám, ale chce tiež vedieť, či mu niekto pomáhal pri príprave útoku.

Británia si uctila zákonodarcu Ellwooda, ktorý sa pokúšal zachrániť policajta



Britského zákonodarcu Tobiasa Ellwooda, ktorý sa s veľkým úsilím pokúšal zachrániť život strážnikovi Keithovi Palmerovi dobodanému pri stredajšom útoku vedľa budovy parlamentu, si uctili tým, že ho vymenovali na poradcu kráľovnej Alžbety II.

Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej oznámil, že Elwooda vymenovali do kráľovskej štátnej rady (Privy Council). Je to komisia vysokopostavených zákonodarcov, sudcov a ďalších osobností, ktorá radí britskej panovníčke. Tento orgán je starý tisíc rokov a jeho členovia majú právo na oslovenie a titul "Right Honorable" (Ctihodný). Titul sa uvádza pred menom.

Policajné autá sú pred britským parlamentom v Londýne, pred ktorým hlásili streľbu v stredu 22. marca 2017. Podľa britských médií je zranených niekoľko osôb.
Foto: FOTO TASR/AP


Štátny tajomník ministerstva vnútra Ben Wallace, ktorý v stredu 22. marca pomáhal koordinovať reakciu vlády na útok, bol takisto vymenovaný do kráľovskej štátnej rady.

Ellwood - bývalý armády dôstojník, ktorého brat v roku 2002 zahynul pri bombovom útoku na indonézskom ostrove Bali - oživoval dýchaním z úst do úst strážnika Palmera, keď ho útočník Khalid Masood dobodal pri výkone služby, pri strážení parlamentu. Palmer neskôr zraneniam podľahol.