Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šesť Sýrčanov zadržaných v Nemecku prepustia na slobodu

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Uviedla to frankfurtská generálna prokuratúra, podľa ktorej sa v tomto prípade nepreukázalo dostatočné podozrenie z prípravy trestného činu.

Frankfurt nad Mohanom 22. novembra (TASR) - Šesť Sýrčanov, ktorých v utorok zadržali pri raziách v Nemecku pre podozrenie z prípravy teroristického útoku na vianočné trhy v meste Essen alebo tamojšie nákupné centrum, prepustia na slobodu.

Uviedla to v stredu frankfurtská generálna prokuratúra, podľa ktorej sa v tomto prípade nepreukázalo "dostatočné podozrenie" z prípravy trestného činu. Prokuratúra preto podľa slov svojho hovorcu nepodá žiadosť o vydanie zatykačov na zadržaných, informoval Západonemecký rozhlas (WDR), ako aj internetové vydanie denníka Bild.

Výsluchy zadržaných ani vyhodnotenie údajov z mobilných telefónov mužov vo veku 20-28 rokov zatiaľ neposilnili dôvodné podozrenie voči nim. Niet indícií, že by muži boli členmi tzv. Islamského štátu, ani že by plánovali teroristický útok. Veci, ktoré sa našli pri domových prehliadkach v Essene, Hannoveri, Kasseli a Lipsku sú i naďalej vyhodnocované. Pri razii sa však nenašli ani zbrane, ani výbušniny.

Z hovorcových slov ďalej vyplynulo, že k dispozícii nie sú priťažujúce dôkazy o členstve mužov v IS, nedajú sa však vylúčiť určité väzby na túto organizáciu.