Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Severná a Južná Kórea sa snažili urovnať napätie, rokovali do noci

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tieto rokovania sa začali po dnešnom uplynutí ultimáta, ktoré dala Severná Kórea Južnej na likvidáciu ampliónov, cez ktoré vysiela na hraniciach do Severnej Kórey svoju propagandu.

Soul 22. augusta (TASR) - Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa dnes stretli v pohraničnej obci Pchanmundžom na prvých priamych rokovaniach na vysokej úrovni po takmer roku. Ich rozhovory o zmiernení napätia na Kórejskom polostrove, ktoré sa vyhrotilo tento týždeň, pokračovali podľa tlačovej agentúry AP hlboko do noci miestneho času.

Juhokórejský prezidentský palác po polnoci potvrdil, že sa ešte stále neskončili. Delegáti si však urobili prestávku.

Maratón rokovaní nie je pre Kórejčanov nič nezvyčajné, v uplynulých rokoch viedli podobne dlhé rokovania o oveľa menej naliehavých záležitostiach, napísala AP.

Juhokórejský národný bezpečnostný poradca Kim Kwan-džin a predstavitelia ministerstva obrany sa dnes stretli s predstaviteľom severokórejskej vládnucej Strany práce Kim Jang-gonom, ktorý sa špecializuje na záležitosti Južnej Kórey, a tiež so šéfom severokórejskej ľudovej armády, vicemaršalom Hwang Pchjong-som, informovala tlačová agentúra DPA.

Hwang je považovaný za blízkeho spolupracovníka vodcu Severnej Kórey, Kim Čong-una.

Tieto rokovania sa začali po dnešnom uplynutí ultimáta, ktoré dala Severná Kórea Južnej na likvidáciu ampliónov, cez ktoré vysiela na hraniciach do Severnej Kórey svoju propagandu. Pchjongjang uviedol v piatok svoje frontové sily do plnej bojovej pripravenosti, hroziac Soulu vojenskou akciou.

Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných pracovníkov amerického ministerstva obrany uviedla, že Spojené štáty pozastavili za súčasnej situácie svoje každoročné vojenské cvičenie s Južnou Kóreou, ktoré sa začalo v pondelok a malo skončiť na budúci piatok. Nie je jasné, či toto cvičenie bude pokračovať, dodala.