Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

SEVERNÚ EURÓPU atakuje VLNA HORÚČAV: V Škandinávii padali rekordy

Obyvatelia sa na juhu Nórska osviežujú v zálivoch a vo fjordoch. Foto: TASR/AP

Dánski meteorológovia uvádzajú, že tento mesiac už prekonal rekordy v počte slnečných dní.

Kodaň 31. mája (TASR) - Teploty na krajnom severe Európy v tomto období lámu rekordy a nútia obyvateľov Škandinávie, aby sa ešte pred oficiálnym začiatkom leta 21. júna schladili vo fjordoch. Píše o tom vo štvrtok agentúra AP.

V obci Etne na západnom pobreží Nórska sa ortuť teplomera v stredu vyšplhala na 32,7 stupňa Celzia, čo je rekordná teplota pre túto oblasť za mesiac máj.

Dánski meteorológovia uvádzajú, že tento mesiac už prekonal rekordy v počte slnečných dní, píše AP. Do stredy totiž zaznamenali až 348 hodín slnka a očakáva sa, že v priebehu štvrtka tento počet presiahne 360. Predchádzajúci rekord za máj predstavoval 347 hodín.

"Dôvodom horúceho počasia je to, že nad severnou Európou sa od začiatku mája zdržiava tlaková výš a nepúšťa bližšie tlakovú níž," povedal hovorca Dánskeho meteorologického ústavu Michael Scharling.

Hovorca dodal, že je ešte príliš skoro vyhlasovať, či skoré teploty podobné letu nejako súvisia s globálnym otepľovaním. Zdôraznil: "Musíme to oveľa podrobnejšie zanalyzovať."

"Môžeme povedať jedno: v mesiaci máj zažívame väčšie teploty od roku 2000," vyhlásil.

Obyvatelia sa na juhu Nórska osviežujú v zálivoch a vo fjordoch. V mnohých obciach južného Nórska i vo Švédsku platí už aj zákaz zakladania otvorených ohňov vzhľadom na suché lesné porasty a trávu, píše AP.

V Poľsku a severnom Nemecku hlásili nezvyčajne horúci máj a farmári sa sťažujú na škody spôsobené suchým počasím na úrode, ako napríklad na repke olejnej.

Nezvyčajne vysoké teploty sú problémom i pre davy Poliakov, ktorí práve tento štvrtok kráčali cez mestá a obce v tradičných procesiách na kresťanský sviatok Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, ktorý je známy pod názvom Božie telo.

Bolo vidieť, ako sa mnohí ľudia chránia pred spaľujúcim slnkom dáždnikmi. Štvrtkový sviatok znamená pre veľký počet Poliakov začiatok štvordňového voľna, preto smerovali na pláže Baltského mora alebo vo Varšase na brehy rieky Visla, aby sa ochladili.

Teploty vo Varšave dosiahli 32 stupňov Celzia, dodala agentúra AP.