Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea odpálila balistickú raketu stredného doletu

Na snímke severokórejský vodca. Foto: Facebook Independent.ie

Raketa bol vystrelená dnes o 6.57 h miestneho času z lokality Sunan neďaleko Pchjongjangu. Preletela ponad severnú časť Japonska a dopadla do severnej časti Tichého oceánu.

Soul/Tokio 15. septembra (TASR/Teraz.sk) - Severná Kórea v noci nadnes skúšobne odpálila ďalšiu raketu, ktorá preletela ponad územie severného Japonska a dopadla do Tichého oceánu. Podľa prvých analýz americkej a juhokórejskej armády išlo zrejme o balistickú raketu stredného doletu, informovala agentúra AP.

Velenie armády USA pre oblasti Tichomoria zdôraznilo, že odpálenie strely neohrozilo oblasť Severnej Ameriky. V súvislosti s najnovším raketovým testom KĽDR sa ešte dnes zíde Bezpečnostná rada OSN.

Išlo o prvý severokórejský raketový test od uvalenia nových sankcií na KĽDR, ktoré v pondelok schválila BR OSN v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku Pchjongjangu.

Raketa bol vystrelená dnes o 6.57 h miestneho času (vo štvrtok o 23.57 h SELČ) z lokality Sunan neďaleko Pchjongjangu. Preletela ponad severnú časť Japonska a dopadla do severnej časti Tichého oceánu, pričom dosiahla výšku približne 770 kilometrov a preletela zhruba 3700 kilometrov.

Vláda v Tokiu vyjadrila nad odpálením rakety ponad územie Japonska veľké rozhorčenie. Hlavný tajomník vlády Jošihide Suga zdôraznil, že Japonsko "nebude tolerovať opakované a bezmedzné provokácie" zo strany Pchjongjangu.

Severokórejská raketa podľa neho preletela ponad japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu, približne 2000 kilometrov východne od brehov Japonska.

KĽDR už na konci augusta vystrelila balistickú raketu stredného doletu typu Hwasong-12, ktorá taktiež preletela ponad severné Japonsko.


Severná Kórea po najnovšej raketovej skúške pohrozila ráznejšími krokmi



Severná Kórea po najnovšej skúške balistickej rakety stredného doletu, ktorá preletela ponad Japonsko, pohrozila ešte ráznejšími krokmi voči "nepriateľskej politike" USA. Washington naopak vyzval Čínu a Rusko, aby zvýšili tlak na Pchjongjang, informovala agentúra Jonhap.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.
Foto: TASR/AP


V súvislosti s najnovším raketovým testom KĽDR sa ešte dnes popoludní (newyorského času) zíde na mimoriadnom zasadnutí za zatvorenými dverami Bezpečnostná rada OSN.

"Ak Spojené štáty budú pokračovať v súčasnom kurze, podnikneme ráznejšie kroky v záujme našej sebaobrany,"
píše sa v dnešnom komentári oficiálneho denníka severokórejskej komunistickej strany Rodong sinmun (Robotnícke noviny).

Spojené štáty by sa podľa novín mali ukončiť doterajšiu nepriateľskú politiku voči Pchjongjangu a prestať sa miešať do záležitostí Kórejského polostrova.

Šéf americkej diplomacie Rex Tillerson po najnovšom raketovom teste vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prijalo ďalšie opatrenia voči režimu severokórejského vodcu Kim Čong-una. Osobitne Čína a Rusko by podľa neho mali dať jasne a konkrétnymi krokmi najavo, že ďalšie podobné "nezodpovedné odpaľovanie rakiet" zo strany KĽDR nebudú tolerovať.

Tillerson zároveň varoval Severnú Kóreu, že sa ďalším stupňovaním napätia môže dostať iba do hlbšej diplomatickej a ekonomickej izolácie.

Juhokórejský prezident Mun Če-in v reakcii na najnovšie odpálenie severokórejskej rakety nariadil striktnú implementáciu poslednej série sankcií Bezpečnostnej rady OSN.

Zároveň nariadil vláde, aby sa pripravila na ďalšie severokórejské provokácie, ktoré podľa neho budú s najväčšou pravdepodobnosťou nasledovať. Podľa prezidenta je potrebné zintenzívniť prípravy aj na prípadnú hrozbu použitia biologických a chemických zbraní či útokov elektromagnetickým impulzom.

Juhokórejská armáda dnes na pokyn prezidenta vykonala aj manévre v Japonskom mori, v rámci ktorých bola vykonaná skúška balistickej rakety Hyunmoo-2. Vláda v Soule však súčasne potvrdila úmysel zintenzívniť dodávky humanitárnej pomoci pre najviac ohrozených obyvateľov KĽDR.