Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea tvrdí, že je ochotná zastaviť jadrové skúšky

Na snímke sa muž pozerá na odpálenie rakety. Foto: TASR/AP

Na raketovú skúšku osobne dozeral severokórejský komunistický vodca Kim Čong-un.

Soul 24. apríla (TASR) - Severná Kórea dnes oznámila, že vykonala "veľmi úspešnú" skúšku balistickej rakety, ktorú odpálila z jednej zo svojich ponoriek. Potvrdila tým správy o sobotňajšom raketovom teste, o ktorom najskôr informovali juhokórejské a americké zdroje, uviedla agentúra Reuters.

"(Vykonaná skúška) plne potvrdila a umocnila spoľahlivosť kórejského podmorského odpaľovacieho systému a dokonale splnila všetky technické predpoklady pre vykonanie útoku spod hladiny," píše sa v správe severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

Vďaka podmorskému odpaľovaciemu systému má KĽDR "ďalší prostriedok pre mohutný jadrový útok", uvádza KCNA.

Na raketovú skúšku osobne dozeral severokórejský komunistický vodca Kim Čong-un. Ten v tejto spojitosti zdôraznil, že námorníctvo KĽDR je schopné "kedykoľvek zasiahnuť hlavy bábkových juhokórejských síl a amerických imperialistov".

K vypáleniu strely podľa vyjadrenia Soulu došlo v oblasti pri severovýchodnom pobreží KĽDR. Raketa preletela vo vzduchu zhruba 30 kilometrov.

Odpálenie rakety zaznamenali aj Spojené štáty, podľa ktorých išlo o jasné porušenie platných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Francúzsko v sobotu v tejto súvislosti vyzvalo EÚ na jednostranné sprísnenie sankcií voči KĽDR.

Zahraniční experti majú pochybnosti, či Pchjongjang skutočne disponuje funkčným systémom na odpaľovanie rakiet z ponoriek. Predchádzajúce skúšky tohto systému sa podľa všetkého nepodarili a juhokórejská armáda preveruje, či nedošlo k zlyhaniu aj počas sobotňajšieho testu, hoci ho KĽDR vyhlasuje za veľký úspech.

Severná Kórea tvrdí, že je ochotná zastaviť jadrové skúšky

Severná Kórea je pripravená ukončiť skúšky jadrových zbraní v prípade pozastavenia každoročných americko-juhokórejských vojenských cvičení. V rozhovore pre agentúru AP to uviedol minister zahraničných vecí KĽDR Li Su-jong.

"Zastavte jadrové manévre na Kórejskom polostrove a potom aj my upustíme od našich nukleárnych testov," vyhlásil Li Su-jong vo svojom vôbec prvom interview pre akékoľvek západné médium. Minister zároveň obhajoval právo svojej krajiny na vlastný odstrašovací prostriedok v podobe atómovej zbrane, pričom argumentoval podľa neho nepriateľskou politikou zo strany Spojených štátov.

V prípade, že Washington neustúpi od doterajšej cesty konfrontácie s Pchjongjangom, môže to mať "veľmi katastrofálne dôsledky" pre obe strany, ale aj pre celý svet, varoval Li Su-jong. V prípade, že dôjde k pozastaveniu každoročných spoločných cvičení armád Južnej Kórey a USA, napríklad na niekoľko rokov, môže to naopak otvoriť nové možnosti na zmiernenie napätia, domnieva sa šéf severokórejskej diplomacie.

Minister poskytol rozhovor prostredníctvom tlmočníka v priestoroch diplomatickej misie KĽDR pri OSN v New Yorku. Agentúra AP interview zverejnila v sobotu.

USA obmedzili ministrovi KĽDR pohyb na svojom území

Spojené štáty sa rozhodli obmedziť severokórejskému ministrovi zahraničných vecí možnosti pohybovať sa na americkom území počas jeho ciest do New Yorku, kde sa zúčastňuje na zasadnutiach OSN. Americká vláda týmto spôsobom odpovedá na sobotňajší raketový test v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR), informovala dnes agentúra AP.

Podľa vyjadrenia hovorcu ministerstva zahraničných vecí USA Johna Kirbyho považuje Washington sa potrebné obmedziť pohyb severokórejského ministra Li Su-jonga a členov jeho delegácie tak, aby sa počas ich návštev centrály OSN zdržiavali iba na miestach, kde je to nevyhnutné na plnenie úloh v tejto organizácii. Šéf severokórejskej diplomacie sa momentálne v New Yorku zúčastňuje na zasadnutí OSN so zameraním na udržateľný rozvoj.