Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea organizovala zhromaždenia proti USA

Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un hovorí na zasadnutí vládnucej Strany pracujúcich 27. februára 2023 v severokórejskom Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Severná Kórea testuje rôzny zbrane vrátane medzikontinentálnych balistických striel, čo zvyšuje napätie s Južnou Kóreou a USA, hlavným spojencom Soulu.

Soul 26. júna (TASR) – Severná Kórea zorganizovala hromadné demonštrácie v Pchjongjangu, na ktorých ľudia volali heslá sľubujúce "odvetnú vojnu" s cieľom zničiť Spojené štáty. Pripomenula si takto 73. výročie začiatku kórejskej vojny. S odvolaním sa na pondelkové správy štátnych médií o tom informovala agentúra Reuters.

Na zhromaždeniach po celom hlavnom meste sa v nedeľu zúčastnilo približne 120.000 pracujúcich a študentov, uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

Zverejnené fotografie ukazujú štadión plný ľudí držiacich plagáty s nápismi "Celé pevninské USA sú v našom dostrele" či "Imperialistické USA sú ničiteľom mieru".

Nedeľňajšie výročie prišlo v čase obáv, že Pchjongjang by mohol čoskoro znova vypustiť svoju prvú vojenskú špionážnu družicu, aby monitoroval vojenské aktivity USA. S prvým pokusom 31. mája KĽDR neuspela.

Severná Kórea testuje rôzny zbrane vrátane medzikontinentálnych balistických striel, čo zvyšuje napätie s Južnou Kóreou a USA, hlavným spojencom Soulu.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zverejnilo správu, v ktorej sa píše, že USA sa "zúfalo snažia podnietiť jadrovú vojnu", a v ktorej obviňuje Washington z posielania strategických zbraní do regiónu.

Severná a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave, pretože konflikt z rokov 1950-53 sa skončil prímerím, nie mierovou zmluvou.