Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea oznámila pozastavenie jadrových a raketových testov

Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Kimovho vyhlásenia Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) prestane od soboty vykonávať skúšky jadrových zbraní a medzikontinentálnych balistických rakiet.

Soul 21. apríla (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un oznámil, že jeho krajina pozastaví jadrové a raketové testy. Agentúra DPA o tom informovala v noci na sobotu s odvolaním sa na juhokórejské médiá.

Podľa Kimovho vyhlásenia Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) prestane od soboty vykonávať skúšky jadrových zbraní a medzikontinentálnych balistických rakiet. Plánované je taktiež uzavretie zariadenia na jadrové testy v severnej časti krajiny, uviedla severokórejská tlačová služba KCNA, ktorej správu prevzala juhokórejská agentúra Jonhap.

Pozastavenie jadrových testov považuje Pchjongjang podľa týchto zdrojov za dôležité pre celosvetové jadrové odzbrojenie, pričom sa chce zapojiť do medzinárodného úsilia o úplné zastavenie takýchto testov.

Severná Kórea naposledy uskutočnila jadrovú skúšku vlani v septembri, keď oznámila, že úspešne otestovala vodíkovú bombu. V novembri zase oznámila, že vlastní novú balistickú raketu schopnú zasiahnuť ktorúkoľvek časť americkej pevniny.

Rozhodnutie o pozastavení jadrových a raketových testov KĽDR bolo prijaté v piatok na zasadnutí ústredného výboru tamojšej vládnucej Kórejskej strany práce.

Severná Kórea už skôr vyjadrila ochotu rokovať o zrieknutí sa celého svojho jadrového arzenálu. Urobila tak pred stretnutím Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, ktoré je naplánované na 27. apríla. Očakáva sa, že Kim a Mun budú rokovať o denuklearizácii Kórejského polostrova, ako aj o možnej mierovej zmluve ako formálnom ukončení Kórejskej vojny z rokov 1950-1953.

Na nadchádzajúce týždne je okrem schôdzky Kima a Muna naplánované aj stretnutie Kima s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

KĽDR sa chce sústrediť na ekonomiku


Severná Kórea v súvislosti s rozhodnutím pozastaviť jadrové a raketové testy naznačila zmenu politického smerovania, ktorá by mala zaistiť, že táto izolovaná krajina sa bude viac zameriavať na rozvoj svojej ekonomiky. Tá je oslabená i v dôsledku sankcií, ktorými na tieto testy odpovedalo medzinárodné spoločenstvo, pripomenula agentúra DPA.

Podľa údajov prevzatých zo severokórejských štátnych médií bolo rozhodnutie o pozastavení testov jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) prijaté na piatkovom zasadnutí ústredného výboru tamojšej vládnucej Kórejskej strany práce (KSP). Predmetom tohto zasadnutia bolo prerokovanie "novej etapy" v politike severokórejského vedenia, uviedla agentúra AP.

Na základe zverejnenej správy chce KĽDR aktívne spolupracovať so susednými krajinami a medzinárodným spoločenstvom na zaistení mieru na Kórejskom polostrove a vytvoriť "optimálne medzinárodné prostredie" pre budovanie svojej ekonomiky. Ústredný výbor KSP prijal jednomyseľne uznesenie, v ktorom vyzval na sústredenie národného úsilia do vybudovania silného socialistického hospodárstva a dosiahnutia "prelomových zlepšení v životoch ľudí".

Pozastavenie jadrových a raketových testov oznámil severokórejský vodca Kim Čong-un pred jeho nadchádzajúcimi stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Kim vo svojom vyhlásení konštatoval dosiahnutie "vedeckého pokroku" pri vývoji jadrových zbraní a nosných rakiet, vďaka ktorému nie sú potrebné ďalšie testy.

"Nepotrebujeme už ďalšie jadrové skúšky alebo skúšobné odpaly balistických striel stredného či medzikontinentálneho doletu," citovala AP vodcu KĽDR, ktorý tak zdôvodnil uzavretie severokórejského zariadenia, kde prebehli doterajšie jadrové testy. Posledný z nich sa uskutočnil vlani v septembri, keď KĽDR oznámila, že úspešne otestovala vodíkovú bombu.

Oznámenie o pozastavení testov privítal americký prezident Trump, ktorý ho označil za "veľmi dobrú správu pre Severnú Kóreu a svet". Kancelária juhokórejského prezidenta Muna zase konštatovala "zmysluplný pokrok" na ceste k denuklearizácii Kórejského polostrova a zlepšenie vyhliadok na úspešnosť rokovaní medzi Soulom, Pchjongjangom a Washingtonom.

Trump to označil za veľmi dobrú správu


Za "veľmi dobrú správu pre Severnú Kóreu a svet" označil americký prezident Donald Trump oznámenie z noci na sobotu, podľa ktorého budú s okamžitou platnosťou pozastavené severokórejské testy jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu.

V príspevku na sieti Twitter, z ktorého citovala agentúra DPA, hodnotí Trump toto rozhodnutie aj ako "veľký pokrok" a dodáva, že "sa teší" na stretnutie so severokórejským vodcom Kim Čong-unom, plánované na máj alebo jún.

Japonsko: Nestačí to


Japonská vláda v sobotu opatrne privítala oznámenie, že Severná Kórea pozastavuje vykonávanie testov jadrových zbraní a balistických rakiet dlhého doletu, upozornila však, že ho nepovažuje za dostatočné. Informovala o tom agentúra DPA.

"Vítame oznámenie Severnej Kórey ako posun vpred," povedal novinárom japonský premiér Šinzó Abe. "Budeme však ďalej sledovať, či tento krok povedie k overiteľnému a nezvratnému odstráneniu zásob jadrových zbraní a zbraní hromadného ničenia," dodal.

Japonský minister obrany Icunori Onodera sa vyjadril pre médiá vo Washingtone, kde je práve na návšteve, že najnovší krok zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) je "neuspokojivý" a "nedostatočný". Pchjongjang totiž nespomenul, že by sa chystal zrieknuť svojich balistických rakiet krátkeho a stredného doletu, ktoré môže použiť proti Južnej Kórei či Japonsku.