Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Pohraničná streľba bola bezohľadnou provokáciou

Severokórejský vojak sleduje hranicu s Južnou Kóreou Foto: TASR/AP

Oba kórejské štáty od seba delí najmilitarizovanejšia hranica sveta, na ktorej dôjde príležitostne k prestrelkám.

Soul 25. mája (TASR) - Severná Kórea odsúdila nedávne varovné výstrely juhokorejskej armády na neindetifikovaný letiaci objekt ako "bezohľadnú vojenskú provokáciu", ktorej cieľom má byť vyvolanie nepriateľských nálad voči KĽDR a rozpútanie konfrontácie na Kórejskom polostrove.

Južná Kórea odpálila v utorok varovné výstrely po tom, čo objavila neindetifikovaný objekt vnikajúci do jej vzdušného priestoru smerom od severokórejskej hranice. Soul neskôr vyhlásil, že objekt bol pravdepodobne balón s propagandistickými letákmi Pchjongjangu. Generálny štáb KĽDR dnes obvinil Soul, že si celý incident len vymyslel a 450 guľometných výstrelov odpálil na kŕdeľ vtákov.

Podľa vyhlásenia zverejneného severokórejskou tlačovou agentúrou plánuje Pchjongjang pozorne sledovať, ako sa bude vyvíjať "konfrontačná hystéria" Južnej Kórey.

Oba kórejské štáty od seba delí najmilitarizovanejšia hranica sveta, na ktorej dôjde príležitostne k prestrelkám. Situácia na Kórejskom polostrove je napätá po sérii raketových i jadrových skúšok KĽDR z uplynulých dvoch rokov.