Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea predĺži tohtoročnú spartakiádu v Pchjongjangu

Prvá dáma KĽDR Ri Sol-džu a manžel Kim Čong-un, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na festivale sa od 9. septembra zúčastnilo už vyše 1,5 milióna ľudí vrátane desiatok tisíc cudzincov.

Soul 19. októbra (TASR) - Masové predstavenia gymnastov a artistov, ktoré sa konajú v severokórejskej metropole Pchjongjang pod názvom Nádherná krajina, budú tento rok pre veľký záujem verejnosti predĺžené.

Na festivale označovanom za severokórejskú obdobu spartakiády sa od 9. septembra zúčastnilo už vyše 1,5 milióna ľudí vrátane "desiatok tisíc" cudzincov, uviedla vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá. Na otvorení za prítomnosti vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-una sa zúčastnili aj stovky zahraničných médií a osobností.

Masové predstavenia sa konajú v Pchjongjangu po päťročnej prestávke, pričom sú pre Severnú Kóreu zdrojom zahraničnej meny v období, keď turizmus predstavuje pre krajinu jednu z posledných možností príjmu vzhľadom na prísne medzinárodné sankcie za rozvíjanie jadrového a raketového programu.

Námestník severokórejského ministra kultúry Ri Sun-čchol vo vyjadrení pre štátnu Kórejskú ústrednú tlačovú agentúru (KCNA) nešpecifikoval, dokedy bude festival, v minulosti známy ako Arirang, tento rok pokračovať. Západné cestovné kancelárie v sociálnych médiách uviedli, že by mal trvať prinajmenšom do konca októbra.

Ľudskoprávne organizácie tieto vystúpenia kritizujú, keďže podľa nich predstavujú v podstate nútenú detskú prácu. Tvrdý režim pri tréningoch dokumentujú aj svedectvá zozbierané od "zbehov".