Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea poslala balónom milión propagandistických letákov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany v Soule dnes oznámilo, že armáda KĽDR posiela balóny takmer denne. Letáky sa dostali okrem prihraničných oblasti až do Soulu.

Soul 18. januára (TASR) - Severná Kórea poslala balónom do Južnej Kórey približne milión propagandistických letákov, čím po svojom nedávnom jadrovom teste zvýšila napätie medzi oboma rivalmi. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Napätá situácia podobná studenej vojne sa zhoršila najmä po 6. januári, keď Severná Kórea oznámila, že urobila skúšku vodíkovej bomby. Soul vtedy obnovil vysielanie propagandy proti KĽDR a kórejskej popovej hudby cez amplióny na spoločných hraniciach.

Severná Kórea rýchlo zareagovala obnovením vlastného pohraničného vysielania a cezhraničných letov balónov s propagandistickými letákmi namierenými proti Južnej Kórei, ako uviedli predstavitelia Soulu.

Ministerstvo obrany v Soule dnes oznámilo, že armáda KĽDR posiela balóny takmer denne. Letáky sa dostali okrem prihraničných oblasti až do Soulu.

Takéto propagandistické materiály zo Severu sú zriedkavé, keďže obe Kórey v roku 2004 v rámci opatrení na zmiernenia napätia oficiálne zastavili psychologickú vojnu. Juhokórejskí aktivisti však ešte občas posielajú propagandistické balóny smerom k Severnej Kórei, čím vyvolávajú nahnevané reakcie Severu.

Juhokórejskí predstavitelia sú presvedčení, že vysielanie cez amplióny podkope morálku vojakov a obyvateľov v prednej línii, a tak oslabí skostnatený autoritársky režim v KĽDR. V Soule však zároveň pochybujú, že severokórejské letáky môžu mať nejaký vplyv na ľudí v bohatšej Južnej Kórei.