Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump varoval Severnú Kóreu pred reakciou, akú svet ešte nevidel

Donald Trump, archívne foto. Foto: TASR/AP

KĽDR skúma plány preventívneho útoku na americký ostrov Guam. Podľa nej ide o reakciu na nedávny test americkej medzikontinentálnej balistickej rakety.

Washington 9. augusta (TASR) - Americký prezident Donald Trump včera varoval, že pokiaľ Severná Kórea vystupňuje jadrovú hrozbu, stretne sa s nebývalou "ráznosťou a hnevom", uviedla agentúra DPA.

Miera zastrašovania zo strany severokórejského lídra Kim Čong-una presahuje podľa Trumpa únosnú mieru. "Ako som povedal, zareagujeme s ráznosťou, hnevom a otvorenou silou, aké svet ešte nevidel," odkázal Trump Pchjongjangu z golfového ihriska v Bedminsteri v americkom štáte New Jersey.

Trump sa tak vyjadril krátko po zverejnení správ, podľa ktorých Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná do balistických striel. Túto informáciu priniesol denník Washington Post s odvolaním sa na štúdiu americkej armády.

Obyvatelia Guamu sa obávajú možného severokórejského útoku



Obyvatelia amerického tichomorského ostrova Guam sa obávajú možného severokórejského útoku. Miestne úrady ich však ubezpečujú, že im nehrozí žiadne riziko.

Severokórejská armáda predtým vyhlásila, že "dôkladne skúma" svoje operačné plány preventívneho útoku na americký tichomorský ostrov Guam, ku útoku môže dôjsť podľa nej kedykoľvek, ak to nariadi vodca KĽDR Kim Čong-un.

Na tomto strategicky významnom ostrove, vzdialenom zhruba 2400 kilometrov južne od Tokia, žije približne 161.000 obyvateľov. Severokórejská hrozba podľa agentúry AP vyvolala u niektorých z nich obavy a dokonca úvahy o možnom odchode z Guamu.

Guvernér ostrova Eddie Baza Calvo ubezpečil obyvateľov Guamu - nezačleneného územia USA - aj severnejšie položených Mariánskych ostrovov, že im žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Zdôraznil, že je v kontakte s regionálnym velením americkej armády v snahe zaistiť, aby bol Guam "pripravený na akúkoľvek eventualitu".

Guamská kongresmanka Madeleine Bordallová vyhlásila, že ju predstavitelia Pentagónu uistili, že ostrov je chránený.

Agentúra AP v tejto súvislosti priniesla vyjadrenie jadrového experta z americkej Stanfordovej Univerzity, ktorý spochybnil súčasné technické kapacity Severnej Kórey na uskutočnenie útoku na Guam raketami stredného alebo dlhého doletu. Podľa profesora Siegfrieda Heckera ide len o stupňovanie rétoriky v spore medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

KĽDR už síce otestovala dve medzikontinentálne balistické strely, avšak vybavenie takýchto rakiet jadrovými hlavicami je podľa Heckera "extrémne náročné a stále nad schopnosti Severnej Kórey". Reálnu hrozbu podľa neho predstavuje skôr neplánovaný, náhodný konflikt, do ktorého by mohla vyústiť súčasná eskalácia napätia na Kórejskom polostrove.

Na Guame sa nachádzajú americké vojenské základne vrátane Andersenovej leteckej základne.

Najnovšiu hrozbu vyslovil Pchjongjang po tom, čo americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že ak Severná Kórea vystupňuje svoje hrozby, dočká sa reakcie, "akú svet ešte nikdy nevidel". Trump sa takto vyjadril krátko po zverejnení správ, že Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná na balistické strely.

McCain odmietol Trumpove vyhrážky na adresu KĽDR, demokrati chcú dialóg

Americký senátor John McCain kritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho slová, že pokiaľ Severná Kórea bude pokračovať v doterajších provokáciách, dočká sa zo strany reakcie, "akú svet ešte nikdy nevidel".

Trump sa tak vyjadril v utorok v golfovom rezorte v Bedminsteri v americkom štáte New Jersey krátko po zverejnení správ, podľa ktorých Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná na balistické strely. Túto informáciu priniesol denník Washington Post s odvolaním sa na štúdiu americkej armády.

McCain však v rozhovore pre rozhlasovú stanicu KTAR odmietol Trumpove vyhrážky.



"Ak povieš, že niečo chceš urobiť, musíš toho aj byť schopný. Nemyslím si, že takto treba pristupovať k podobnej otázke, podobnej výzve," konštatoval McCain.

Povedal tiež, že mu nie je celkom jasný zmysel Trumpových slov. "Ja neviem, čo (Trump) hovorí. Už dávno som sa vzdal pokusov pochopiť, čo (Trump) hovorí. Je to klasický Trump v tom zmysle, že on všetko preháňa," uviedol McCain.

Na snímke John McCain
Foto: TASR/AP

Trumpovo vyhlásenie kritizovali aj predstavitelia Demokratickej strany, podľa ktorých by Washington mal začať viesť dialóg s Pchjongjangom.

Senátorka za štát Kalifornia Dianne Feinsteinová upozornila, že ani izolovanie Severnej Kórey nezastavilo jej snahy o získanie jadrovej zbrane. K vyriešeniu situácie s KĽDR nijako neprospieva ani Trump so "svojimi pompéznymi vyhláseniami". Podľa nej by USA mali s KĽDR čo najskôr začať viesť dialóg, a to bez predbežných podmienok. Zdôraznila, že spor s KĽDR možno riešiť "jediným rozumným spôsobom", a to diplomaciou.

McCain v rozhlasovom rozhovore vyslovil pochybnosť, že by Kim Čong-un "skutočne bol pripravený ísť do vojny". "Myslím, že bucľatý vládca v Pchjongjangu je blázon, ale nie je pripravený prekročiť hranicu."

Podľa senátora však správy, že Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná do balistických striel, treba brať vážne.

"Vystrašilo ma to," dodal McCain a vysvetlil, že KĽDR "má 1000 rakiet zacielených na (hlavné mesto Južnej Kórey) Soul, ktoré by mohol vypáliť."

McCain si myslí, že do sporu by mala vstúpiť Čína a nariadiť Severnej Kórei, aby prestala so stupňovaním napätia, a pohroziť, že v opačnom prípade Pchjongjangu z jej strany hrozia ekonomické sankcie. Čína by mohla severokórejské hospodárstvo "položiť za týždeň", povedal McCain.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil na objednávku televízie CNN, sa 62 percent opýtaných Američanov domnieva, že KĽDR je veľkou hrozbou pre USA a 77 percent respondentov sa obáva, že KĽDR je schopná zaútočiť na USA raketami. Trumpov prístup k riešeniu problémov s KĽDR schvaľuje len 37 percent opýtaných a súhlasí s ním 50 percent Američanov.

Sociológovia pripomenuli, že v prieskumoch z marca považovalo Severnú Kóreu za hrozbu pre USA 48 percent respondentov.