Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea vykonala skúšku raketového motora, tvrdí Washington

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Správa prichádza iba deň po tom, ako USA vyzvali Čínu k väčšiemu ekonomickému a diplomatickému nátlaku na KĽDR.

Washington 23. júna (TASR) - Severná Kórea uskutočnila ďalšiu skúšku raketového motora, čo podľa amerických činiteľov predstavuje súčasť programu zameraného na vývoj medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM). Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters, citujúc nemenované zdroje z USA.

Najnovší z tohtoročnej série testov sa podľa Spojených štátov sústredil na najmenší stupeň raketového motora ICBM. Zdroje sa však nezmienili o type strely, ani o tom, kedy k testu došlo. Správa prichádza iba deň po tom, ako USA vyzvali Čínu k väčšiemu ekonomickému a diplomatickému nátlaku na KĽDR.

Americký prezident Donald Trump varoval pred možným "veľkým, veľkým konfliktom" so Severnou Kóreou ohľadom jej zbraňových programov, hoci iní predstavitelia vlády USA tvrdia, že preferovaným spôsobom riešenia problémov sú tvrdšie sankčné opatrenia voči Pchjongjangu, a nie vojenská sila.

Šéf americkej Obrannej spravodajskej služby (DIA) v máji v Kongrese vyhlásil, že KĽDR - ak ju nebude nič obmedzovať - je na "neodvratnej" ceste k získaniu strely s jadrovou hlavicou, ktorá bude schopná zasiahnuť pevninu Spojených štátov. Experti však tvrdia, že Pchjongjang je stále ďaleko od týchto "úspechov".

Pevnina USA je od KĽDR vzdialená zhruba 9000 kilometrov. ICBM disponuje minimálnym doletom približne 5500 kilometrov, niektoré typy sú však navrhnuté na prekonanie až 10.000 kilometrov a viac.

Americký minister obrany James Mattis v máji povedal, že akékoľvek vojenské riešenie severokórejskej krízy by bolo "tragédiou nepredstaviteľných rozmerov".